FUDBAL

POTENCIJALNA IZNENAĐENJA Koji igrači su “ispod radara” u Kataru?

Nejmar, Mesi, Mbape, Mitrović… Ovo su dobro poznata imena na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali ima li još zvijezda?

Svi ljubitelji fudbala već znaju u koje igrače će im biti uprte oči kada počne fešta u Kataru.

Međutim, na ovakvim smotrama uvijek iskoče neki igrači o kojima se nije toliko pričalo i pokupe ovakcije sa tribina i malih ekrana – svi se dobro sjećamo meksičke legende Giljerma Očoe, kolumbijskog bljska Hamesa (tada još Džejmsa (Rodrigesa)…

Hulijan Alvares (Argentina)

Alvares ima 22 godine i ovo mu je prvo Svjetsko prvenstvo, a na njega dolazi nakon solidne polusezone u Mančester sitiju, gdje je uglavnom bio rezerva Erlingu Halandu.

Pred Alvaresom je neminovno izuzetna karijera i ovo mu je prvi Mundijal od mnogih, ali bi već sada mogao da ostavi zavidan učinak ukoliko dobije priliku.

Ispred njega je u napadačkim formacijama naravno Leo Mesi, a tu su Dibala, Di Marija, Martines, Korea…

U posljednja dva pripremna meča “gaučosa” je jednom počeo i jednom bio rezerva, a nagradio je selektora Skalonija golom, dok je u “Finalisimi” protiv Italije takođe ušao sa klupe.

Alvares je dokazao i kod Gvardiole da mu nije potrebno mnogo vremena da ostvari učinak i ukoliko ne bude u startnih 11 Argentina bi u njemu mogla da ima izvanrednog džokera.

Pedri (Španija)

Daleko od toga da Pedri nije već dobro poznato ime širom fudbalskih igrališta, iako ima samo 19 godina, ali španski vezista nije ni blizu konverzacija o jednim od najboljih igrača prvenstva.

Pedri se zacementirao u startnoj postavi Barselone i reprezentacije Španije i na sredini terena može da uradi praktično šta god poželi.

Nije se najbolje pokazao sa golovima i asistencijama i to je nešto na čemu će morati da radi kako bi se njegovo ime pominjalo među najvećima.

Zasad na 14 utakmica za “furiju” nema nijedan gol i ima jednu asistenciju, protiv tzv. Kosova prošle godine – ali, zašto se to baš u Kataru ne bi promenilo?

Garet Bejl (Vels)

39 golova je za Vels dao Bejl, a koliko samo izuzetno bitnih od toga.

Najbolji igrač ove reprezentacije, istini za volju jedne od najslabijih na prvenstvu, moraće da u 34. godini života odigra prvenstvo karijere kako bi Vels imao ikakve šanse da uradi nešto vrijedno pomena.

Grupa u kojoj su Engleska, Iran i SAD neće biti laka, a fokus tih reprezentacija će, naravno, biti na trenutnom članu Los Anđelesa.

– Potpuno sam spreman. Ukoliko bude potrebno da igram tri meča po 90 minuta, igraću tri meča po 90 minuta – rekao je nedavno Bejl.

Želje i volje i dalje ima, ali je pitanje jasno – da li je kvalitet i dalje tu?

Džud Belingem (Engleska)

Devetnaestogodišnji vezista Borusije Dortmund ustalio se u selekciji Gareta Sautgejta i svojim igrama ove sezone dodatno privukao pažnju sveta.

Riječi hvale na njegov račun sasipa Pep Gvardiola, najvjerovatnije jer želi da ga dovede u Mančester siti što je prije moguće, ali to svakako dosta govori o kvalitetu mladog Engleza.

Engelska se obrukala u Ligi nacija i ispala u Ligu B i definitivno važi za selekciju koja bi mogla da bude na stubu srama i u Kataru.

Naravno, radi se o vicešampionu Evrope, ali djeluje kao da je potrebno da neka mlada krv povuče “gordi albion” i svojim “iskokom” podigne samopouzdanje.

Belingem deluje kao pravi igrač za to.

Eden Azar (Belgija)

Posljednji ples zlatne generacije Belgije koja na kraju (zasad) nije osvojila ništa, ujedno posljednji ples Edena Azara.

Da li se sjećate kada je Azar prešao zi Čelsija u Real 2019. godine i zaboravio da igra fudbal? Mi se dobro sjećamo.

Azaru u posljednjih nekoliko godina kao da je neko ukrao fudbalske vještine i onesposobio mu tijelo do te mjere da ne može da poveže više od oko 65 minuta na terenu u kontinuitetu.

Od njegovog legata ostali su samo dugmići, iako je jedno vrijeme bio barem u pet najboljih fudbalera na planeti, i sada je i njemu jasno da ne vremeplov ne postoji i da je ostalo samo ono što je ispred njega.

Ovo je Svjetsko prvenstvo u fudbalu i Azar ima bukvalno posljednju priliku da uradi još nešto u izuzetno uspešnoj karijeri koja se, doduše, završila prije tri i po godine.

Giljermo Očoa (Meksiko)

Ne, ovaj tekst stvarno ne možemo da napišemo bez ovog čovjeka.

Sada već 37-godišnji meksički golman je krunu klupske karijere imao kada je branio za… Malagu, Standard, Granadu, Ažaksio? Možda i Klub Ameriku?

Jasno vam je, niz koji ne prati vrhunske fudbalere i golmane, ali Očou svi poznaju zbog – Mundijala.

Nakupio je preko 130 mečeva za Meksiko, postao heroj nacije i kupio srca mnogih, a svi se sjećamo njegovih bravura iz 2014. i 2018. kada je u oba navrata pomogao Meksiku da prođe grupu.

Meksiko nema velikane u svojim redovima, ali ima šansu da opet prođe grupu, jer su u njoj, pored Argentine, pobjediva Poljska i slabašna Saudijska Arabija.

Očekuje se da Očoa, koji je bliži početku pete nego četvrte decenije života, bude standaradan među stativama i, ako Bogovi fudbala dozvole, pruži nam još jedan šou.

Strahinja Pavlović i Ivan Ilić (Srbija)

Daleko od toga da su, barem na našim prostorima, partije Pavlovića i Ilića prošle nezapaženo, ali u analizama “orlova” postoji jasna ljestvica koja kreće od Aleksandra Mitrovića.

Pa onda idu Vlahović, Tadić, Milinković-Savić…

Pavlović je ove godine krenuo da pokazuje puni potencijal i to najviše pod Piksijevom palicom igrajući za reprezentaciju.

Njegova mladost donosi mu hrabrost da uđe u svaki duel i da ne mari za glavom, ali i da ponekad napravi nepromišljenu grešku.

Međutim, suv kvalitet koji posjeduje u svojim nogama i glavi pravi prevagu koju možete vidjeti kod malo kojih igrača njegovih godina.

A, nemojte ni da se začudite ako deijte Partizana vidite i na ivici šesnaesterca. Protivničkog, naravno.

Što se Ilića tiče, njegov debi u startnoj postavi “orlova” u meču odluke Lige nacija protiv Norveške impresionirao je cijelu naciju.

Nakon prvih 20-ak minuta usplahirenosti vezista Verone se oslobodio pritiska i krenuo da pleše po terenu – netačni pasovi postali su prošlost, a na kraju se nagradio i izvanrednom asistencijom.

Utisak je da će Piksi u Kataru igrati sa SMS-om i još jednim centralnim vezistom koji bi će verovatno biti Lukić, možda čak i Gudelj (ili ko zna), ali definitivno je da Ilić posjeduje taj kvalitet i da je probio led protiv Norvežana.

Pred Ilićem je velika karijera, to je svima jasno, a vidjećemo da li će u Kataru imati priliku da sebi već obezbijedi neki veliki transfer.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button