ATPTENIS

Alkaras: Teško ću ostati broj 1

Karlosu Alkarasu će sljedeća godina, pogotovo njen početak, donijeti mnogo iskušenja. Otkako je sredinom septembra, poslije trijumfa na US openu, postao najmlađi broj 1 u istoriji, ništa bitno nije postigao.

Naprotiv, naredne turnire je odigrao tako slabo da je samo raspalio dilemu da li je uopšte zaslužio da bude na vrhu teniske piramide.

Već prvi turnirski meč poslije njujorškog trijumfa je izgubio, od Belgijanca Gofana u Astani, dva puta ga je nadigrao Kanađanin Ože-Aliijasim, da bi se na mastersu u Parizu predao Dancu Runeu i ostao van stroja do kraja sezone. Preskočio je i završni Masters u Torinu i finalni turnir Dejvis kupa u Malagi.

Devetnaestogodišnji Španac je svjestan situacije u kojoj se nalazi, tvrdnji da je prvi na svijetu samo zbog Đokovićevih problema sa vakcinom i raznih Nadalovih nevolja i riješen je da dokaže suprotno. Na teren će prvi put od pariske povrede u petak na egzibiciji u Abu Dabiju, gdje će mu prvi protivnik biti pobjednik meča Tijafo (SAD) – Rubljov (Rusija).

– Sve se toliko brzo desilo da još nisam imao vremena ni da proslavim broj 1. Još nisam imao ni zajedničku večeru sa mojim timom – istakao je Alkaras u razgovoru za lokalne medije povodom dolaska u Emirate.

– Zaista sve djeluje kao san. Često razmišljam, da li je moguće da sam prvi na svijetu. Da li ja sve ovo sanjam?

Poslije takmičenja u Abu Dabiju će uslijediti još nekoliko nedjelja rada prije nego što se vrati na teren. Biće to na egzibiciji Kujong klasik u Melburnu, u nedjelji pred Australijski open.

„Još se nisam 100 odsto oporavio od povrede“, podseća na rupturu u trbušnjacima, „ali mislim da ću već ove nedelje početi normalno da treniram“.

Svjestan je koliko je važno da na Rod Lejver areni ima perfektan start.

– Sada će svi sa specijalnim motivom igrati protiv mene, jer svi žele da pobijede broja 1 – objašnjava.

– Poslije US opena sam imao osjećaj da sam svačija meta i da svako želi da igra sa mnom. Za to sada moram da budem spreman.

Olakšavajuća okolnost za Španca je u činjenici da do kraja marta ne brani mnogo poena. Međutim, od trenutka kada počne masters u Majamiju, gdje je osvojio pehar, više neće biti predaha za njega.

– Svjestan sam da ću teško zadržati prvo mjesto na svijetu, ali ako ga izgubim, daću sve od sebe da se vratim na vrh – ističe.

Ima uzora u toj namjeri.

– Divim se Igi Švjontek, kako dominira ženskim tenisom i opstaje na vrhu. Volio bih da mogu kao ona, da ostanem prvi na svjetskoj listi u dugom periodu, ali mislim da je to gotovo nemoguće. Vjerovatno ću izgubiti broj 1 tokom sljedeće godine, ali ću se truditi da ostanem na vrhu najduže što mogu.

Svi brojevi 1 u istoriji

Alkaras je trenutno 18. po broju nedjelja na vrhu u istoriji, ali će sigurno popraviti taj plasman, jer će ubrzo preskočiti Danila Medvedeva i Matsa Vilandera.

Redosled po broju nedjelja na broju 1: Đoković 373, Federer 310, Sampras 286, Lendl 270, Konors 268, Nadal 209, Mekinro 170, Borg 109, Agasi 101, Hjuit 80, Edberg 72, Kurijer 58, Kirten 43, Mari 41, Nastase 40, Vilander 20, Medvedev 16, Alkaras 14, Rodik 13, Beker 12, Safin 9, Njukomb i Ferero 8, Muster, Rios i Kafeljnikov 6, Moja 2 i Rafter 1.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button