ATPTENIS

Vajda: Maradona mi je rekao – “Treniraš budućeg broja jedan”

Marjan Vajda, nekadašnji trener Novaka Đokovića, trenutno je u Buenos Ajresu.

Njegov pulen, slovački teniser Aleks Molcan, zaustavljen je na startu od Dominika Tima, 7:6 (4), 6:3, ali je Vajda proteklih dana bio u centru pažnje.

U razgovoru za dnevnik “Ole”, poznati stručnjak je pričao i o bivšem učeniku, Novaku Đokoviću, koji se pobjedom na Australijan openu vratio ponovo na čelno mesto ATP liste.

Vajda je na dan smrti Dijega Maradone na instagramu postavio objavu.

– Obično ne stavljam mnogo stvari na Instagram, ali kada je Maradona umro, riješio sam da objavim nešto. Sjećam se da sam ga vidio u Abu Dabiju, kada sam trenirao Novaka. Bio je to lijep dan i Maradona mi je rekao, ‘treneru, ti treniraš budućeg broja jedan’. Bilo je to 2008. godine, kada Nole još nije bio broj jedan. Bila je to privilegija, osjetio sam kao da sam dodirnuo Boga, bilo je to nevjerovatno. To je moje najljepše sjećanje na njega – rekao je Vajda.

Slovačkog stručnjaka su pitali i kakve su razlike među igračima “velike trojke” koju čine Đoković, Federer i Nadal.

– Teško je pitanje jer su svi različiti. Kada je u pitanju tenis, svako ima svoju omiljenu podlogu. Rafa voli šljaku, Rodžer beton, Novak travu. Imaju različite strategije i stilove kako se suočavaju sa turnirima. Uvijek igraju dobro i cilj je da se da maksimum. Žele sve više, u ovih 15-20 godina su najbolji. Mentalni sklop je ključ i rivalstvo im je pomoglo, to je gorivo koje ih tjera da nastave. Nekoliko puta sam pričao sa Tonijem Nadalom, oni su ljudi koji imaju nešto posebno. Veoma su mentalno jaki – dodao je Vajda.

On je odgovorio i na opasku da Novak u sebi ujedinjuje kombinaciju takmičarskog duha Nadala i najboljeg od Federera, prije svega talenat.

– To je više nego interesantno. Svaki ima poseban karakter, ali Novak je mješavima oba. Ima kompletnu igru poput Rodžera i tempo Nadala, a ta kombinacija je smrtonosna.

I on poput mnogih drugih vjeruje da će Novak imati najviše grend slemova na kraju te trke za najboljeg igrača svih vremena.

– To je cilj. Nema granica za njega i sve mi to djeluje neverovatno. Fizički je dobro, a da bi uspio, mora da bude tako. Ako ne bude imao povreda i ostane stabilan, već je u Australiji pokazao za šta je sve sposoban”.

Bio je u kontaktu sa Đokovićem po osvajanju pehara u Melburnu.

– Da, u kontaktu sam sa njim, često se dopisujemo na WhatsApp i razmjenjujemo poruke. Prošli put mi je poslao neki fudbalski video. Uvijek mu pišem poslije uspjeha, ali i u drugim situacijama. Ni u Australiji nije bio izuzetak – dodao je Marjan.

Otkrio je i kada je sa Novakom osjetio da može da bude pretnja za Federera i Nadala.

– Mislim da me to vraća u najemotivnije momente koje smo zajedno prošli, kao što je bio prvi trofej na Vimbldonu, koji mu je donio i prvi put uspon na prvo mjesto. Prošli smo sve, ali taj momenat je bio nešto najveće i najspecijalnije. Tada smo shvatili da je sve moguće – zaključio je Vajda.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button