EUROKUPOVIFUDBAL

Srbija gubi mjesto u Ligi šampiona

Loši rezultati srpskih klubova u Evropi uticaće na broj garantovanih mjesta u evrokupovima narednih sezona.

Samo sljedeće sezone Srbija će imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona i još jedan tim u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

Zbog najslabije evrosezone za srpske klubove u poslednjih sedam godina, već od naredne vraćamo se uobičajenoj slici i kvalifikacijama za mjesto u LŠ.

Srpski klubovi su ove sezone osvojili 5,375 bodova za nacionalni koeficijent, a najviše su pomogle partije Partizana (tri boda).

Crvena zvezda je osvojila 1,625 bodova, Čukarički je dodao 0,500, a Radnički još 0,250.

Neočekivanom eliminacijom Partizana od Šerifa u šesnaestini finala Lige konferencija, Srbija je tekuću sezonu na UEFA listi završila sa bodovnim saldom 32.375 na 11. poziciji.

Međutim, do kraja sezone mogla bi da nas prestigne Turska koja je na 31.500, ali ima još tri kluba u Evropi – Fenerbahče (LE), Bašahšehir (LK), Sivas (LK).

Padom na 12. poziciju, zbog promjena u sistemu Lige šampiona, Srbija će od sezone 2024/2025 ostati bez direktnog mjesta, ali će imati dva tima u kvalifikacijama za elitno takmičenje, uz još tri u preostala dva.

Problem je što će od sljedeće sezone biti mnogo teže skupljati bodove sa ograničenim brojem klubova, jer će se sve dijeliti sa pet pa će svaka pobjeda manje vrijediti.

To znači da će pozicija Srbije manje zavisiti od uobičajeno solidnih rezultata Zvezde i Partizana, a više od ostalih predstavnika jer će i drugi timovi morati da doprinose kako bi rastao nacionalni koeficijent.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button