ATPTENIS

Alkaras: Volim da gledam Federera i Marija –Đoković je druga priča

Španski teniser Karlos Alkaras kaže da voli da gleda snimke mečeva Rodžera Federera i Endija Mari.

Prije svega, misli na duele koje su Švajcarac i Britanac igrali na travnatoj podlozi.

Na taj način, Alkaras pokušava da upije i vidi kako se treba kretati na specifičnoj površni kakva je trava.

– Govoreći u svoje ime, volim da gledam video snimke Federera i Marija, igrača koji se najbolje kreću na travi. Neću da pričam o Đokoviću jer on na travi kliza kao na šljaci, a kod mene to neće biti slučaj. Ne radi se o tome kako udaraju loptu, jer svako ima svoj stil, već gledam kako se kreću, pokušavajući da ih imitiram – rekao je Alkaras.

Alkaras je u karijeri igrao samo u dva navrata na Vimbldonu, dok je ove sedmice u Kvinsu, gdje je na startu poslije tri seta pobijedio Artura Rinderkneša.

– Najteže na travi je kretanje. Morate da budete oprezniji nego na drugim podlogama. Prija mi što mogu da idem na mrežu i igram agresivnije. Sa te strane, slična je ostalim površinama, igranje u tom maniru mi je prirodno, sviđa mi se. Postoji mnogo igrača koji klizaju na travi, ja nisam jedan od njih, tako da moram više da razmišljam o svom kretanju i budem zaista fokusiran na svaki potez. Može biti zamorno jer se stalno krećete potpuno drugačije nego na ostalim podlogama. Moram da uložim određenu dozu napora da bih bio pripremljen. Uvijek sam govorio da morate dobro da se krećete, odatle slijedi sve ostalo – dodao je on.

Karlos će u narednoj rundi igrati protiv Jiržija Lehečke.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button