EVROPAKOŠARKA

BIRČEVIĆ: Đorđević treba da bude večni selektor Srbije

Tačno 10 dana ostalo je prvog meča košarkaša Srbije na Mundobaksketu, a Stefan Birčević jedan od onih koji znaju kako se igra na velikim takmičenjima.

Iskusni krilni košarkaš sa nacionalnim timom u periodu od 2014. do 2017. godine igrao je tri finala na najvećim turnirima, ali su i Srbija i on ostajali bez zlatnih medalje.

Ostaće zapisano da je košarkaš, koji prošle sezone igrao za rumunski Kluž, sa košarkaškom reprezentacijom bio evropski, svetski i olimpijski vicešampion.

Birčević je bio član reperezentacije i na prethodnom Mundobasketu u Kinu 2019. godine, kada je Srbija zauzela peto mesto. Ovaj put planetarni šampionat pratiće kao navijač “Orlova”, za koje veruje da mogu da se pokažu u prvom svetlu u Manili.

A pre odlaska u Aziju, Srbiju čeka poslednja provera pred domaćom publikom, kada će u sredu od 19 sati igrati protiv Portorika.

“Deluje da je ovo dobra grupa momaka i da će oni napraviti dobru hemiju, što je na kraju i najvažnije. Ja mislim da je sve to bitnije od individuelnog kvaliteta. Najbitinije je da tim bude adut Srbije, da pokažemo želju, kvalitet i to da smo zemlja košarke. Timski duh treba da bude najveća snaga”, rekao je Stefan Birčević na početku razgovora za B92.net.

I ovog leta povrede i otkazi krojili su spisak igrača koji će braniti boje Srbije na SP. U odnosu na prošlogodišnji Evrobasket nema Vladimira Lučića, Nikole Jokića, Vaslija Micića, Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića.

“Uzalduno je pričati o igračima koji nisu tu, lepše je pričati o onima koji su tu i koji brane čast reprezentacije i koji će sigurno dati sve od sebe da predstave našu državu u najboljem svetlu. Setimo se 2014. i 2017. godine, koliko je bilo otkaza, pa smo dolazili do finala. Srbija je zemlja košarke i uvek ćemo imati dovoljno igrača, bez obzira ko se odazove. Važno će biti koliko će timski biti spremni, koliko će se prilagoditi i podrediti timu kao individue. Mislim da to ide u dobrom pravcu i da ćemo biti tim, koji će pokazati da i bez vodećih igrača koji nisu mogli ovog leta da pomognu, može da bude na zapaženom nivou”, ističe 33-godišnji košarkaš.

Srbija će na Mundobasketu biti jača za Bogdana Bogdanovića, koji nacionalni dres nije oblačio od 2019. godine. Član Atlante dobio je od selektora Pešića kapitensku traku, a Birčević smatra da je njegov nekadašnji saborac iz nacionalnog tima zalužio takvu ulogu.

“Lepa je stvar što je Bogdan na čelu reprezentacije. On je svojim primerom, igrama i svemu onom što je uradio za reprezentaciju, zaslužio da bude kapiten. Siguran sam da će on to sve na najbolji mogući način vratiti”, ističe Birčević.

“Ne trebaju nam stranci”

“Reprezentacija je reprezentacija i na tome treba da ostane. Makar igrali sa ne znam kojim timom, treba da igraju naši igrač. Imamo dosta košarkaša, imamo košarkašku istoriju i za nas bi bio veliki poraz da moramo mesto da ustupimo strancu. To je moje mišljenje, ne kažem da je ispravno, ali mislim da Srbija ima igrače sa kojima može da parira drugim reprezentacija”, kaže Birčević.

U jeku otkaza, u javnosti se povela debata o kultu reprezentacije, koji je navodno drugačiji u odnosu na prethodne periode i da se on polako bledi.

“Ne vidim kako može da se izgubi kult reprezentacije. Ne vidim razlog za to, ne znam da je bilo ko od nas počinjao da trenira košarku, a da mu želja nije bila da zaigra za reprezentaciju. Mislim da je to najveća čast i najveća satisfakcija za svakog igrača. Posebno kod nas, jer je naša zemlja bila svetski šampion, osvajala je toliko medalja. Igranje za Srbiju nosi težinu, što je i lepo i dobro. Ne verujem da iko od igrača ne želi da igra reprezentaciju. Mislim da svako ima želju, ali ne ulazim u to ko nije mogao i zbog čega. Taj kult ne može da ne stane. Uvek gledam Argentinu ili Španiju, kako se uvek igrači rado odazivaju, retko kad se dešavaju otkazi. Milsim da su kod nas opravdani razlozi, da svi imaju želju, ali da jednostavno postoji neka druga sila. Bar se nadam da je tako”, jasan je bivši košarkaš kragujevačkig Radničkog, Estudijantesa, Istanbula, Bona, Burse i Partizana.

Baš iz razloga što Srbije na SP ne ide sa najjačim timom, nema ni prevelike pompe i euforije. Više se priča o izostancima, nego o medalji, ali Birčević ističe da se od košarkaša uvek očekuje najviše bez obzira kako to izgledalo u javnosti.

“Kako god da to javnost predstvalja, koji god da je igrač u reprezentaciji, mora da ima pristisak, jer Srbija kao Srbija uvek mora da ide na medalju. Šta god da se pričalo, koji god da smo na papiru – Srbija ide na medalju. Možemo da se lažemo, ali glupost je biti u reprezentaciji, a ne maštati o medalji. Sećam se kako smo 2014. godine bili ispraćenii, koliko se nije verovalo u nas, nije se verovalo da ćemo proći grupu, a kamoli da ćemo ući u finale. Svašta je moguće, treba pustiti momke da rade najbolje što mogu i mislim da će se oni sve to vratiti na najbolji mogući način. Siguran sam da ova generacija ima šta da pokaže”, rekao je ovajač zlatne medalje na Univerzijadi iz 2011. godine.

Igrom sudbine Srbija na otvaranju Mundobasketa 26. avgust (14.00) igra protiv Kine, koju vodi nekadašnji selektor Srbije, Aleksandar Đorđević.

Na čelu sa Đorđevićem Srbije je osvojila tri srebrne medalje (SP 2014, OI 2016, EP 2017), a Birčević je bio deo svih tih uspeha.

“Meni je žao što Sale i dalje nije selektor, da se ja pitam on bi bio večni selektor reprezentacije. On radi sa takvim entuzijazmom i takvu energiju prenosi, to je fenomenalno. Njemu sigurno neće biti lako, jer znam koliko voli Srbiji i koliko je pravi Srbin i kakav patriotizam oseća. On to profesionalno radi u Kini, ali ja verujem da smo mi bolja reprezentacija od Kine. Neće tu biti problema, iako je Sale selekor”, kroz osmeh kaže Birčević.

Pored Kine i Srbije u grupi B su još Južni Sudan i Portoriko, a ekipa Svetislava Pešića je izraziti favorit u ovoj skupini.

“Grupa nikada nije bila važna, mi smo završavali i 2014. i 2016. godine kao četvrti u grupi, pa smo dolazili do finala. Važno je da se forma tempira za završnicu takmičenja, kada kreće da se sve odvija na jednu utakmicu i kada vam od jednog dana zavisi sudbina na takmičenju. U grupi imaš pravo na kiks, a posle toga nema”, kaže Birčević, koji se osvrnuo i na neke reprezentacije koje slove za glavne kandidate za raspodelu medalja.

“Ovaj pripremni period ne mora ništa da znači, jednostavno na SP će biti skroz drugačija slika. Videćmo ko se najbolje spremimo, ko je najbolji tim. Amerika sa kakvim god timom da dolazi, ona je favorit, Španci su uvek nezgodni na tim velikim takmičenjima, Francuzi su uvek tu u borbi za medalju. Australija je takođe nezgodna, ima dosta reprezentacija koje mogu da konkurišu za medalju, uz naravno Srbiju”, rekao je popularni Birča, koji je imao i poruku za srpske košarkaše.

“Samo da se podrede timu, da ne gledaju ličnu statistiku. Najvažnije da tim pobedi i da ekipno budemo jaki, što ćemo i biti”, poručio je Stefan Birčević. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button