ATPTENIS

Tehnički, Đoković je već prestigao Konorsa

Malo je rekorda ostalo pred Novakom Đokovićem da obori, a među njima je i onaj Džimija Konorsa od 109. titula.

Srpski teniser je posle osvojenog Završnog mastersa u Torinu stigao do 98. u karijeri i moraće još malo da pričeka kao bi prestigao Amerikanca.

Međutim, u međuvremenu je oborio drugi Konorsov rekord.

Đoković je u 2023. godini osvojio sedam titula. Sve je počelo od Adelejda i Australijan Opena potom, usledili su Rolan Garos, Sinsinati, US Open, Pariz i na kraju ATP Finale.

Srpski as je po šesti put uspeo da osvoji sedam ili više titula u sezoni, a to je polazilo za rukom još Bjornu Borgu, Džonu Mekinrou i Rodžeru Federeru. Na ovoj listi, najbolji su Džimi Konors i Ivan Lendl, koji su u osam sezona osvojili najmanje po sedam titula.

Ujedno, bio je to 12. put da je Đoković u sezoni osvojio najmanje pet titula. Time je prestigao Konorsa kojem je to uspevalo u 11 navrata.

Novak se namerio i na prvopomenuti Konorsov rekord, što je potvrdio odmah po osvajanju Mastersa u Parizu.

“Što se rekorda po broju osvojenih ATP turnira tiče, to je sve moguće. Zbog čega da ne idem na obaranje još i tog rekorda? Sada imam 12 manje (Novak 97 – Konors 109 u tom trenutku, prim. aut.), ali takođe imam i još koju godinu uspešnog bavljenja tenisom i pokušavam da uživam u ovim momentima koji sada znače i vrede – duplo”, rekao je Đoković tada.

Konors je svestan opasnosti koja preti njegovom rekordu.

“Imao sam dobru seriju. Ne znam kako, ali taj broj od 109 je opstao. Ako neko hoće da potuče taj rekord, neka mu je sa srećom! Ponekad ni to kada ste u finalu nije loša stvar”, rekao je svojevremeno Konors i dodao:

“Završio sam karijeru davno, pre 35 godina, ostao na tih 109 titula. Ako me neko preskoči, bolje da je zastrašujuće dobar! Ako se tako nešto desi, idemo dalje. Što se tiče Novaka, neka ide na to. Ako bude igraao još dve ili tri godine i prestigne me. Da li volim svoj rekord? Da, ali rekordi su tu da se ruše.”

Naravno, uvek se postavlja i pitanje strukture turnira koje su dvojica tenisera osvajala…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button