KOŠARKANBA

Mit da Jokić ne igra odbranu je prošlost – statistički lider NBA

Nikolu Jokića prati epitet jednog od najboljih ofanzivnih igrača možda i svih vremena, ali mu se u isto vreme spočitava ono što radi na drugom kraju terena.

Nikada centar Denvera nije važio za elitnog defanzivca u NBA krugovima, pa nije bilo retko kada su se argumenti da Džoel Embid bude MVP gradili na konto toga.

Međutim, da to nije baš tako pokazuje nam jedna statistika u vezi sa odbrambenim delom igre, a u kojoj je Jokić apsolutni lider.

Sa 3,6 takva slučaja po meču, Jokić je najbolji u NBA gledajući broj puta koliko prekine tok protivničkog napada na jednoj utakmici.

Reč je o tzv. deflections, koje podrazumevaju da defanzivac uspe da stigne do lopte, koja je do tada bila u posedu protivnika, kada ovaj dribla ili dodaje saigraču. Ono što je važno naglasiti jeste da to nije isto što i ukradena lopta, jer se ovde kontakt defanzivca sa loptom računa bez obzira na to u čijem posedu će ona potom završiti.

Iza Jokića su Tajris Haliburton i Donovan Mičel sa po 3,5, dok po 3,4 imaju još Dajson Danijels, Šej Gildžes-Aleksander i Dežonte Marej.

Upravo je košarkaš Nju Orleansa Dajson Danijels izjednačen sa Jokićem po broju ukupnih puta koliko su u tome uspeli sa po 71. Top 5 čine još i Matijas Tajbul (67), Dežonte Marej (65) i Deantoni Melton (63).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button