TENIS

Analiza govori mnogo: Medvedev kao Nadal, Novak je treći koji je pao u Njujorku

Danil Medvedev je postao šampion US Opena i tako je po prvi put u karijeri podigao trofej nekog Grend slem turnira.

Njegov trijumf 3-0 je ukazao na neke zanimljive statističke podatke kojima su pažnju poklonili urednici Tviter stranice OptaAce.

Koliko je ubjedljivo Medvedev osvojio ovogodišnji US Open govori činjenica da niko u posljenjih 11 godina nije uspio da osvoji ovaj turnir sa samo jednim izgubljenim setom. Rus je jedino dobio Botika van de Zandšulpa 3-1 u četvrtini finala i Holanđanin je jedini koji je uspio da „otkine“ set novom šampionu. Prije Danila to je uradio Rafael Nadal 2010. godine.

Medvedev je osvojio u Njujorku svoj prvi slem, a na Flašing medousu se po drugi put uzastopno dešava da jedan igrač prvi put osvaja neki od četiri najvrijednija teniska trofeja. Prošle sezone to je uradio Dominik Tim. Prethodni put ovo se desilo s početka vijeka kada su Marat Safin 2000. i Lejton Hjuit 2001. uspjeli da osvoje svoje prve Grend slem trofeje baš u Njujorku.

Kada se radi o Maratu Safinu on je još jednom uzeo Grend slem i to u Australiji 2005. godine. Uz njega Rus koji ima Grend slemove je i Jevgenij Kafeljnikov koji je osvajao Rolan Garos 1996. i Australijen Open 1999. Njima se sada kao osvajač slemova priključio i Medvedev.

Jedan podatak tiče se i Novaka Đokovića. Od 31 Grend slem finala Srbin je izgubio 11, a samo četiri puta mu se desilo da ih izgubi 3-0. Prvo Slem finale 2007. godine je izgubio od Federera, zatim je Vimbldon 2013. izgubio od Marija u tri seta, dok ga je Nadal u Parizu prošle sezone takođe lako dobio 3-0. Ove sezone se Novaku po četvrti put dogodilo da ne osvoji ni set u finalu nekog Grend slema.

Takođe Novak Đoković je treći čovjek u istoriji svjetskog tenisa koji je u Njujorku ostao kratkih rukava u pokušaju da ostvari kalendarski Grend slem. Prije njega su dvojica igrača poražena u finalu US Opena, a da su prije toga imali u svom vlasništvu Australijen Open, Rolan Garos i Vimbldon. 1933. godine je Džek Kroford izgubio od Freda Perija finale u Njujorku, dok je Lu Houd izgubio 1956. od Kena Rouzvola. Rod Lejver je posljednji koji je svoju ovakvu priliku iskoristio i to u dva navrata 1962. i 1969.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 다시보기
Back to top button