TENIS

„Rodžer nije znao kako da osvoji poen… To ostavlja trag“

Hajnc Gintart, najpoznatiji po tome što je bio trener Štefi Graf, kaže da Rodžer Federer još ima želju za tenisom, ali da na Vimbldonu još nije bio na prepoznatljivom nivou.

– Uzevši u obzir njegove pripreme, četvrtfinale je dobar rezultat. Ipak, Vimbldon nije korak naprijed poslije Pariza, već je na Rolan Garosu bio na ovom nivou. U Dohi i Parizu je bio opušten, govorio je da su to pripremni turniri, i da je Vimbldon ono pravo. Onda je Vimbldon počeo i osjetio je pritisak – kaže Gintart u intervjuu za Tages-Anzeiger i dodaje:

– Vidjeli ste u prvom meču s Manarinom, praktično je igrao jedino slajs bekhendom. Protiv Hurkača, očigledno je da je rano imao utisak da ne može da izdrži u dugim razmenama. Želio je da uradi previše prebrzo, išao na sve ili ništa. Da biste na taj način dobili Hurkača po vjetru, potrebno je da imate odličan dan. Osim toga, nije bilo lakih poena servisom, previše se mučio u svojim gemovima.

Gintart naglašava da Federeru nedostaje samopouzdanja i da je to uticalo na njegov rad nogu.

– Ništa ne može da zamijeni velike pobjede. Još nije dobio nikoga za koga može sa sigurnošću da kaže: ’Opet mogu da igram s najboljima’. Nedostaje mu ta potvrda, potrebni su mu trijumfi na igračima poput Medvedeva i Zvereva.

Tek drugi put u 21. vijeku, Federer je izgubio set sa 6:0, od Hurkača u trećem setu.

– To kako se tad osećao – na svom omiljenom turniru, pred svojom publikom, više nije znao kako da osvoji poen… To sigurno ostavlja trag. Veliko je pitanje da li je uživao u ovom Vimbldonu ili nije, to samo on zna.

Švajcarskom treneru, koji je radio i sa Jelenom Dokić, Dženifer Kaprijati i Anom Ivanović, čini se da Federer još ima motiva.

– Kris Evert je jednom rekla da je tačno znala kada joj je vreme za penziju – kada je izlazila s terena poslije poraza, a nije bila uzrujana. Vatre više nije bilo. To nije slučaj sa Federerom, on je baš želio da odigra dobro na Vimbldonu, možda je i previše to želio. Da li će nastaviti da igra i 2022? Ne znam. Ne znam ni da li razmišlja o tome, već da pokuša da odigra najbolje moguće u naredna dva-tri meseca. Ako je fizički spreman, ne vidim zašto ne bi igrao na OI – zaključuje 62-godišnji Gintart.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button