TENIS

Ne možeš Novaku da kažeš „smiri se“

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, kaže za Sport klub da pritisak često umije da izvuče najbolje iz najboljeg tenisera svijeta.

Na pitanje da opiše dan na slemovima, Vajda je odgovorio:

– Treninge prilagođavamo narednom protivniku, ali suština je u mentalnom pristupu, da bude spreman. Ne želiš poraz i u tome je pritisak, ali ako neko može da se nosi sa time, to je Novak. Neobičan je taj odnos sa pritiskom. Nekada Novak stavlja previše pritiska na sebe, ali da ne stavlja pritisak na sebe, nikada ne bi postao šampion kakav jeste – ističe 56-godišnji Vajda i dodaje:

– Kada je situacija takva, ne možeš da mu kažeš ’smiri se’ ili ’budi fin’, jer znaš da u njemu pršti od energije, a to je pozitivno. Na neki način, pritisak je dobar, izvlači najbolje iz čovjeka.

Na Rolan Garosu je Vajda bio uz Đokovića, a na Vimbldonu je bio Goran Ivanišević. Vajda i Ivanišević odlično se slažu, a Slovak je prokomentarisao i Goranovu izjavu da je „sa Balkancima sve moguće“.

– Prije svega, Goran je bio odličan izbor za trenera. Naš mentalitet je sličan, sve je kliknulo od prvog dana. Goran je veoma direktan u komunikaciji, to je ono što mi se najviše dopada kod njega – ništa ne uvija u oblande, kaže onako kako je. Goran se odmah dobro uklopio i Novak je bio zadovoljan timom – rekao je Vajda i dodao:

– Kada govorimo o mentalitetu, stvar je u tome da mi nikada ne zaboravljamo odakle smo potekli i da uvijek cijenimo svaki trenutak u našim životima koji nas je doveo do tačke u kojoj smo sada. Hrabri smo ljudi, a tenis je velika borba. Takođe, Balkanci su talentovani za sport i igraju ga srcem – samo pogledajte košarku, odbojku, fudbal… Rječju, vole da se takmiče i imaju veliko srce kada su prelomni momenti. Takođe, postoji specifičan ponos kada je riječ o Balkancima, to se vidi i po toj Goranovoj rečenici.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button