ATLETIKA

Novi evropski rekorder na 100 metara izaziva puno sumnji

Švajcarski sprinter Aleks Vilson u nedjelju je na takmičenju u Atlanti postavio novi evropski rekord na 100 metara.

Švajcarski sprinter rođen na Jamajci je pred sami polazak na Olimpijske igre u Tokiju istrčao ‘stotku’ za samo 9.84 sekunde, čime je za dvije stotinke popravio dosadašnji rekord Portugalca Fransisa Obikvelua i Francuza Džimija Vikoa.

Rekord tek treba da bude odobren, ali postoji zabrinutost da bi mogoa ostati nezvaničan rezultat budući da je ovo bilo otvoreno prvenstvo Džordžije.

Takođe, ima mnogo ljudi koji ističu da je Vilsonov podvig čudan u smislu njegovih prethodnih postignuća. Njegov najbolji dosadašnji rezultat bio je 10.38, pa je to poboljšanje od 0.54 sekunde.

Njegov lični najbolji rekord bio je 10.08, a to je puno lošiji rezultat od rezultata postignutog u nedjelju. A u sprint utrkama jako teško je u tako malom periodu napraviti takvu razliku.

Sve to, međutim, ne sprečava švajcarske medije da uživaju u rezultatu koji je postigao njihov sprinter.

– Ovo je potpuna senzacija, rezultat koji nismo očekivali i koji dolazi nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Tokiju za kojim Vilson žudi – objavio je švicarski portal blick.ch.

Vilson je u Atlanti takođe srušio nacionalni rekord na 200 metara rezultatom 19.89 sekundi.

On je rođen 1990. u Kingstonu na Jamajci. S petnaest godina preselio se u Švajcarsku, a državljanstvo je dobio 2010. godine. Dvije godine kasnije već je trčao na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je bio 21. na 200 metara. U Rio de Žaneiru nije nastupao, jer nije uspio da se kvalifikuje.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button