FORMULA

Okon: Svi su mi svašta pričali o Alonsu, pogriješili su!

Vozač Alpina Esteban Okon odao je priznanje svom timskom kolegi Fernandu Alonsu koji mu je pomogao da u nedjelju dođe do prvog trijumfa u karijeri, na Velikoj nagradi Mađarske.

Francuz je profitirao od haosa koji je nastao u prvom krugu, da bi poslije prekida umjesto na start prvi otišao u boks po slik pneumatike na stazi koja se sušila. Pošto vodeći Luis Hamilton nije učinio isto, Okon je preuzeo vođstvo krug kasnije, a potom je do kraja trke uspio da zadrži iza sebe Sebastijana Fetela, koji ga je konstantno pritiskao u Aston Martinu.

Pored toga, ključ njegove pobjede bio je i u tome što se Alonso desetak krugova odupirao Hamiltonovim napadima, pošto je aktuelni šampion otišao u boks 20 krugova prije kraja u pokušaju da ponovi ono što je učinio prije dvije godine. Britanac je tada nadoknadio vrijeme u odnosu na Maksa Ferstapena i trijumfovao na „Hungaroringu“, a ovoga puta je izgubio previše vremena i kroz cilj je prošao dvije i po sekunde iza Okona kao trećeplasirani. Fetel je bio sekundu ispred Hamiltona, ali je nekoliko sati poslije trke diskvalifikovan i vozač Mercedesa je naslijedio drugu poziciju. Na taj način, Okon je ujedno svom timu donio prvi trijumf od Velike nagrade Japana, kada je Alonso slavio na „Fudžiju“.

– Kakav trenutak. Osjećaj je fantastičan. Ovo je očigledno prva pobjeda otkako se Reno grupa vratila u Formulu 1. Imali smo neke teške trenutke ove sezone, ali smo ih prevazišli zajedno sa timom. Vratili smo se sjajnim rezultatom na Silverstonu. A što se tiče ovoga što se desilo, šta bih rekao? Fantastičan je osjećaj, čestitam i Fernandu jer mislim da je ova pobjeda došla i zahvaljujući borbama koje je on vodio. To je timski rad – rekao je Okon.

Francuski automobilista je rekao da je prije saradnje sa Alonsom čuo razne priče o njemu, ali su ga svi pogrešno opisali, kao i da uživa u radu sa njim.

– Radimo zajedno, guramo tim da bismo pokušali da napredujemo i približimo se najboljima. Svi su mi pričali svašta o Alonsu prije nego što sam došao u tim, ali svi su pogriješili. Mogu da vam kažem da je fantastičan momak, vrijedan i uživam u našoj saradnji – naglasio je Okon.

Okonu je prethodno najbolji rezultat bilo drugo mjesto na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Sakira.

Trka na „Hungaroringu“ označila je kraj prvog dijela sezone u Formuli 1, koja je sada na ljetnoj pauzi do Velike nagrade Belgije 29. avgusta.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button