ODBOJKA

Njih dvojica su najuspešniji selektori u istoriji srpskog sporta: Niko nikad kao Zoran i Dejan!

Trener vaterpolista Dejan Savić jedini osvojio šest zlata, a trener odbojkašica Zoran Terzić devet medalja sa velikih takmičenja!

Od 1927. godine kada je vaterpolo reprezentacija Kraljevine Jugoslavija prvi put bila učesnik Evropskog prvenstva, na selektorskim klupama sjedeo je veliki broj srpskih stručnjaka koji su, ma kako nam se zemlja zvala, vodili naše nacionalne timove (u vaterpolu, fudbalu, odbojci, košarci i rukometu) na velikim takmičenjima do istorijskih uspjeha.

Aleksandar Tirnanić je znao fudbalerima, Ranko Žeravica košarkašima, Branislav Pokrajac rukometašima, Zoran Gajić odbojkašima, a Dejan Savić dva puta vaterpolistima da iscrta put do sportskog Olimpa.

Njihove kolege, kako piše Mozzartsport, Aleksandar Nikolić, Željko Obradović, Nikola Stamenić, Zoran Živković, Svetislav Pešić, Zoran Terzić, Dejan Udovičić, Dušan Ivkovića i Zoran Pantazis predvodili su naše sportiste do krova svijeta.

Na čelu nove generacije trofejnih trenera su Slobodan Kovač koji je vratio odbojkaše na krov Evrope i Marina Maljković čije su košarkašice nedavno ponovo zavladale Starim kontinentom.

Naravno, u našoj (i jugoslovenskoj) istoriji ima još srpskih stručnjaka koji, iako nisu stigli do zlata, sa učenicima su učinili ponosnim mnoge generacije.

Kada se sve sabere po onoj formuli kojom državni organi (ne samo Srbije) obračunavaju uspjehe, odnosno da su koeficijenti za olimpijsko zlato, srebro i bronzu 3, 2,5 i 2, za svjetska odličja 2,5, 2 i 1,5, a za evropska 2, 1,5 i 1, statistika pokazuje isto što i teren, odnosno bazen: Dejan Savić, jedini koji je kao trener osvojio bar po jedno olimpijsko, svjetsko i evropsko zlato, a ima ih ukupno šest, i Zoran Terzić, jedini koji ima kolekciju od čak devet odličja sa tri najveća takmičenja sa odbojkašicama Srbije, dvojica su najuspješnijih srpskih selektora u istoriji timskog sporta!

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button