GRAND SLAMTENIS

“Teško je progutati poraz, ali Danil je bio bolji”

Novak Đoković je zaustavljen na posljednjem koraku ka kalendarskom grend slemu i pri susretu sa novinarima bio je preplavljen emocijama.

Poslije poraza od Danila Medvedeva u tri seta priznao je da nije imao dovoljno energije i da je Rus bio bolji.

– Osećam tako mnogo različitih emocija. To što sam rekao na ceremoniji, stvarno to mislim. Deo mene je, naravno, tužan. Teško je progutati ovaj poraz imajući u vidu sve što je bilo u igri. Ipak, osetio sam nešto što nikada nisam ovde u Njujorku. Publika je učinila da se osećam veoma posebno. Ne znam, nisam ništa očekivao, ali količina podrške i energije, ljubavi koju sam dobio od publike je nešto što ću večno pamtiti. To je razlog šato sam pred kraj zaplakao. Emocije, energija je bila tako jaka. Kao osvajanje 21 grend slema. Iskreno, tako sam se osećao. Veoma, veoma posebno. Dirnulo me je u srce. Na kraju, ipak nisam pobedio. Sportista sam. Ovo su momenti koje pamtite. To su veze koje uspostavljate sa ljudima i koje će dugo trajati. Bilo je predivno – priznao je Đoković.

Na pitanje šta je pri servisu Medvedeva bilo tako posebno nezgodno, rekao je da je uvijek kasnio za djelić sekunde na riternu.

– Pogađao je te tačke veoma dobro. Izašao je veoma odlučno na teren. Mogli ste da osetite da je bio na vrhuncu svojih sposobnosti u svakom udarcu. Imao je jasnu sliku šta da uradi taktički, izveo je to savršeno. S druge strane, ja sam bio ispod svog nivoa igre. Noge me nisu slušale, pokušavao sam, dao sve što sam mogao, Napravio sam mnogo neiznuđenih grešaka, servis gotovo da nisam imao. Ako igrate kao Medvedev, koji pogađa svoje tačke tako dobro, asove, ima mnogo lakih poena na prvi servis, osećate stalan pritisak na svom servisu, Da budem iskren, bio sam ispod svega u igri. Jedan od onih loših dana, na nesreću – dodao je Novak.

Protiv Cicipasa u Parizu je rekao da je poslije 0:2 osjećao da sa jednim brejkom može doći do meča, sada nije imao taj osećaj.

– Bilo je različito, moj osećaj na terenu nije bio takav kao u Parizu. Energetski, bio sam spor. Početak drugog seta bio je preloman, Nekoliko brejk lopti na njegove prve servis gemove. Bilo je i 0:40, jedan udarac, tamo ili ovde… Bio sam blizu. Ko zna kakva bi bila putanja meča da sam rano došao do brejka u drugom setu. Uz publiku, podršku, možda bih se osećao drugačije. Ipak, bio je dobar, izvanredan. Čestitam mu, pre svega na mentalitetu, pristupu, igri, svemu. Apsolutno je bio bolji igrač i zaslužio je da pobedi, bez sumnje. Naravno da sam razočaran igrom u celini, mogao sam i morao bolje, Ipak, ovo je sport. Neki put pobediš, neki put izgubiš. Težak je poraz, veoma težak. Opet, srećan sam zbog njega jer je stvarno divan momak i zaslužuje to. Zaista.

Na pitanje da li su ga prethodni mečevi izmorili i ostavili bez energije, rekao je da je svjestan i te činjenice.

– Moglo bi se reći. Imao sam više sati na terenu od Danila. Ipak, ovo je bio veoma zahtevan i emotivan period za mene, u poslednjih pet ili šest meseci. Grend slemovi, Olimpijske igre, igranje kod kuće u Beogradu. Sve se skupilo za mene i akumuliralo emocije kroz koje sam prošao. Nažalost, nisam napravio taj završni korak. Ipak, kad se sve podvuče, moram da budem zadovoljan godinom. Tri slema i finale. Poslednjih godina sam bio veoma otvoren i jasan po pitanju ciljeva, da želim da igram najbolje na slemovima. Uspevam u tome. Ostao sam kratak za još jednu titulu, ali moram da budem ponosan sa svim što smo tim i ja postigli. U tenisu se brzo učimo kako da okrenemo stvari. Uskoro će biti još izazova, mnogo toga dolazi. Naučio sam kako da prebrodim teške poraze u finalima slemova, one koje bole najviše. Pokušaću da izvučem određene pouke iz toga, da budem jači, da nastavim. I dalje volim ovaj sport i osećam se dobro na terenu, Sve dok je tog motiva i plamena u meni, nastaviću – jasan je Đoković.

Na kraju, pitanje je bilo šta je osjetio na kraju meča.

– Olakšanje, bio sam srećan da je sve gotovo zbog svega što je prethodilo turniru i svega mentalnog, emotivnog sa čim sam morao da se nosim kroz takmičenje poslednjih nekoliko nedelja, bilo je previše. Mnogo toga da se nosiš sa tim. Srećan sam da se trka završila. Istovremeno sam tužan, razočaran, ali i zahvalan publici na tom posebnom momentu koji s mi stvorili na terenu – zaključio je Đoković.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button