KOŠARKAREGION

Zdovc: Možda nije trebalo da dođem na Dudinu sahranu

Prije nekoliko dana sahranjen je Dušan Ivković, a kovčeg su nosili igrači koje je vodio u reprezentaciji Jugoslavije krajem 80-ih i početkom 90-ih godina.

Ta je reprezentacija harala i mnogi će reći da je to najbolja neamerička selekcija u istoriji košarke.

Dino Rađa, Žarko Paspalj, Vlade Divac, Željko Obradović, Predrag Danilović i Jure Zdovc su nosili kovčeg, a Slovenac Zdovc je zbog jednog događaja iz juna 1991. za grčku Gazetu izjavio da nije siguran da li je trebalo da bude na sahrani.

Naime, u Hrvatskoj je već bio počeo rat, a u julu su počeli sukobi i u Sloveniji.

U međuvremenu, Jugoslavija je pregazila sve rivale na EP u Italiji, a uoči polufinala iz Slovenije je stigla naredba za Zdovca da se istog trenutka vrati u domovinu.

Zdovcu je bilo krivo, bio je u šoku, ali je morao da ode. Ivković je to razumio i nikad mu nije zamjerio.

Štaviše, nedavno je Zdovc dobio repliku medalje iz 1991. Ipak, slovenačka legenda se i danas kaje zbog odluke koju je donio tog ratnog ljeta.

– Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Paspalja. Kad sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vladu i Danilovića, prišao sam im i seo s njima. Obradović se iznenadio kad me video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo divno da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem trenutku. Nisam znao u tom trenutku da postoji simboličan trenutak u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, s mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru – rekao je Zdovc.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button