ATPTENIS

Zaradio milione, spiskao sve i tražio od prijatelja da mu posude za hranu

Nekadašnji australijski teniser Mark Filipusis priznao je da je upao u velike finansijske neprilike kada su ga sustigli problemi sa povredama. Filipusis, finalista US opena 1998. godine i Vimbldona 2003, tokom cijele karijere se mučio sa koljenima, koja je nekoliko puta operisao.

– Porodica je moj svijet, ona je moj prioritet i moje sve. Sanjao sam da postanem profesionalni teniser, a moja porodica je stavila sve na kocku. Moj otac je imao dobar posao u banci, ali dao je otkaz jer je rekao da želi da mi pomogne da ispunim snove – on je odustao od svojih, a ja sam radio naporno i imao sreće da ispunim svoj san. Dobra vijest je bila ta da sam mogao da se staram o porodici i da oni nisu morali opet da rade, ni otac ni majka. Ipak, zbog povreda sam morao da prekinem i tada sam upao u tešku situaciju – rekao je Filipusis.

Poslije šeste operacije koljena, Filipusis je bio na velikim novčanim mukama 2009. godine.

– Kada si sportista, posljednja stvar o kojoj misliš… Uvijek kažu: “Štedi za crne dane”. A ja sam osjećao da pokazujem slabost ako osjećaš da ćeš se možda povrijediti… Ne možeš da razmišljaš na taj način – rekao je.

U trenucima kada je zbog povreda pravio duge pauze, Australijanac kaže da je pao na niske grane.

– Nisam mogao mnogo toga da priuštim, morao sam da pitam prijatelje kako bih mogao da idem u kupovinu po hranu. Recimo, sedam dana u nizu bismo jeli tjesteninu od kupusa. Na kraju mi je to postalo jedno od najdražih jela, a moja mama je to zvala “hranom za siromašne” jer je tako jednostavna – kupus sa nekim začinima i pastom – kaže 44-godišnji Australijanac i dodaje:

– Bilo me je mnogo sramota, oni su se odrekli svojih snova, a moja odgovornost je bila da brinem o njima. Upao sam u depresiju – nema većeg bola u srcu nego gledati voljene kako pate zbog mojih postupaka.

Filipusis je priznao da je trošio više nego što je zarađivao i da je u jednom trenutku u svom vlasništvu imao više luksuznih automobila i oko 15-ak motocikala. Takođe, otkrio je da je svojevremeno otišao u obližnju prodavnicu i kupio automobil od 100.000 dolara samo zato što u tom trenutku nije mogao da nađe slobodan taksi.

Uspio je da se vrati na pravi put, a od turnira je u karijeri bio zaradio skoro sedam miliona dolara. Osvojio je 11 titula, bio i osmi na svijetu, a najveće titule izmakle su mu zbog Patrika Raftera (finale u Njujorku 1998) i Rodžera Federera (Vimbldon 2003). Sada je oženjen Silvanom Lovin, sa kojom ima dvoje djece.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button