BOKSBORILAČKI SPORTOVI

„Srbija će u Parizu imati olimpijsko zlato u boksu“

Beograd je po drugi put u istoriji bio domaćin Svjetskog šampionata za boksere okupivši 101 naciju sa svih strana svijeta, sa preko 1.200 boksera i članova stručnih štabova. Srbija je nakon 26 godina dobila novog boks-heroja u liku Vladimira Mirončikova koji je Srbiji donio bronzanu medalju u „Štark areni“.

O stanju u kojem se najpopularniji borilački sport trenutno nalazi u Srbiji govorio je selektor reprezentacije Milan Piperski.

– Ništa ne dolazi preko noći, uvek iza velikog uspeha i rezultata stoji vreme i ogroman rad. Poslednje četiri godine radi se kao nikada do sada. Od kampova za naše najbolje takmičare, preko priprema reprezentativaca, do ligaškog takmičenja koje je takođe bilo ugašeno deceniju i po, do osnivanja reginalne lige ex-YU, što dodatno unosi kvalitet u boks na našim prostorima. Razmenjujući iskustvo, zajedničkim radom svi imamo veliku korist jer odmeravanjem snaga, razmenom ideja i iskustva videćemo gde smo i šta možemo dalje činiti kako bi stvorili kredite sa pokrićem za budućnost ovog sporta. Bitna je sadržina, a ne forma, bitna je izgradnja autoriteta, poštovanje svog poziva, koji je sada sistemski zaštićen – tvrdi selektor Milan Piperski, koji i sam već dugo vodi školu boksa u rodnom Zrenjaninu.

– Edukacija trenera je prioritet, konastantno se radi na tom zadatku, već nekoliko godina obuku našim trenerima rade vrhunski majstori svog zanata, treneri sa Kube i iz Rusije – kaže selektor.

Kvalitet srpskog boksa ide uzlaznom putanjom. To se moglo vidjeti i tokom samog Svjetskog prvenstva kroz rezultate srpskih reprezentativaca.

– Ostavili su sladak ukus svima nama jer pokazali su kako se bori za svoju zemlju, čak i kada su bili suočeni sa nekim nekorektnim sudijskim odlukama. Borili smo se i izborili, imamo medalju, imamo i mlade snage sa kojima nastavljamo da radimo još bolje, jer su apetiti porasli. Zacrtali smo nove ciljeve i idemo ka njima sa velikim radom i energijom. Imaćemo olimpijskog pobednika u Parizu – zaključio je selektor Srbije Milan Piperski.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button