EVROPAKOŠARKANBAREGION

Obradović: Vujošević je imao te ideje, a Meloun prepoznao Jokića

Trener Partizana Željko Obradović govorio je o uticaju na razvoj najkorisnijeg košarkaša NBA lige Nikole Jokića.

Obradović ne krije da velike zasluge za Jokićev “bum” ima trener Denver Nagetsa Majk Meloun, za koga kaže da je potcijenjen.

Najtrofejniji trener Evrope kaže da je Meloun prepoznao ono što drugi nisu kod Jokića.

– Često se potcenjuje njegov trener Majk Meloun. On je čovek koji je prepoznao ono što većina nas nije, da Jokić može da prenese loptu i bude glavni čovek u napadu. Dao mu je poverenje koje verovatno nigde drugde ne bi dobio. A Nikola je genije. Najbolji dodavač NBA lige i to je naplatio i nadogradio – rekao je Obradović za “Nedeljnik”.

On je objasnio da su visoki igrači počeli da se razvijaju na taj način, izlazeći iz kalupa, a da je takve ideje imao Duško Vujošević još 80-ih godina prošlog veka.

– Bio je jedan čovek koji je takve ideje imao i u Jugoslaviji, još odavno… To je Dule Vujošević. On je u Partizanu krajem 80-ih koristio Divca kao trojku i oko njega gradio igru. Pričali su da on nije normalan sa takvim asimetričnim napadom, da eksperimentiše. Ljudi uvek pričaju… Tako se priča i da veliki igrači ne mogu da se kopiraju. Naravno da mogu. Modeli igre ne mogu da se kopiraju jer nemaš 12 istih igrača ili istu petorku, ali igrači mogu. Pa košarka se tako razvila. Veliki igrači su kopirani, a drugi veliki su na to dodavali svoje nove poteze.

Obrazložio je da Džordanova završnica i Karijev šut ne mogu da se kopiraju, ali mogu Medžikovo dodavanje, telo Adetokumba ili Jokićeva brzina razmišljanja.

Obradović se dotakao i kako je došao u Partizan, odnosno da na njega nije vršen politički pritisak.

– Nikakav pritisak na mene nije vršen i odluka da se vratim u Partizan je bila samo moja. Ne može Željka Obradovića niko ni na šta da natera… Ja sam samo svoj. Imam iza sebe godine u kojima se nikada nisam krio iza bilo koga, jer za tim nisam imao potrebu, sve sam u životu uradio tako što nisam pripadao nikome. Svoje političko opredeljenje iskazujem tako što zaokružim neki broj na glasačkom listiću i ubacim ga u kutiju – zaključio je trener crno-belih.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button