RUKOMET

Ko će biti nove zvijezde rukometnog EURO-a

Evropsko prvenstvo u rukometu prava je prilika da zasijaju neke nove zvijezde.

Pojedini već neko vrijeme pružaju sjajne partije u svojim klubovima, a 15. izdanje kontinentalne smotre poslužiće im kao nova odskočna daska na velikoj sceni.

Definitivno prvo ime iz ove kategorije je desni bek selekcije Danske, Matijas Gidsel, prvotimac tamošnjeg GOG Gudmea, a od narednog ljeta novog igrača Fukse Berlina.

Ovaj 22-godišnjak je za nacionalni tim debitovao 2020. na šampionatu Evrope, ali ga neće dobro pamtiti, jer je aktuelni svjetski šampion zaustavljen u preliminarnoj rundi.

Ovog beka odlikuju brzina, kreativnost, te snažan šut. Na svojih prvih 25 utakmica za Dansku dao je 116 golova, a prošle godine uvršten je u idealni tim Svjetskog prvenstva, na kojoj su Skandinavci uzeli titulu.

Takođe, u Tokiju, gdje je osvojeno srebro, bio je proglašen za najboljeg igrača turnira, a nema sumnje da će veliku ulogu imati i u Mađarskoj.

Nakon osvajanja zlata na Igrama, Francuska je pretrpjela određene promjene u sastavu, a selektor Gijom Žile na spisak je uvrstio i nova imena.

Na njemu je i Ugo Deskat, 29-godišnjak, koji je doduše debitovao 2013, ali nikada nije bio stalno prisutan u nacionalnom timu.

Jedno vrijeme je čak igrao i u rumunskoj ligi, a nakon što je u Tokiju proglašen za najbolje lijevo krilo, postao je standardan u reprezentaciji, sa kojom će prvi put nastupiti na kontinentalnoj smotri.

Još jedan novajlija na EURO-u biće srednji bek Švedske, Feliks Klar, koji je karijeru počeo u Alingsasu, odakle je 2020. prešao u danskog šampiona, Alborg.

Klar je dao 104 gola u proteklih godinu i po dana, osvojio sa reprezentacijom srebro na SP u Egiptu, te postao oslonac te ekipe.

Ne treba zaboraviti ni portugalskog pivotmena Viktora Ituricu, prvotimca Porta.

Prošle sezone bio je jedan od najboljih igrača EHF Lige šampiona na svojoj poziciji, a odlikuje ga dobra igra na obje strane terena.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Study in Africa
Back to top button