RUKOMET

Na meti kritika “Hrvatska gubi ugled, žrtvovan je rezultat”

Mirza Džomba, bivši reprezentativac Hrvatske, analizirao je učinak izabranika Hrvoja Horvata na Evropskom prvenstvu.

Porazom od Danske u subotu (27:25), “kauboji” su izgubili sve šanse da se plasiraju u polufinale i da se bore za medalje.

Džomba, koji je za Hrvatsku odigrao 185 utakmica i postigao 719 golova, izneo je utisak od dosadašnjkem toku turnira.

– Ukupan utisak sa rezultatske strane je loš, ali je bilo tu i dobrih stvari. Dobili smo nekoliko novih, mladih igrača, to je pozitivna stvar. Vidim da su mnogi pričali kako je prvenstvo neregularno, da se nije smjelo igrati. S tim se ne slažem. Oduševljen sam nivoom rukometa nekih ekipa, u prvom redu tu mislim da Dansku, Island i Holandiju. Januar je mjesec rukometa i neka se igra. A igra se odlično. Nikad nisam vidio tako pogubljene i razbijene Francuze kao protiv Islanda. Ljudi su ih razbili. Na licima im se vidio očaj, šok. Nikad nešto slično nisam vidio kod Francuza – kaže Džomba.

Kada je riječ o Hrvatskoj, smatra da je došlo do pada kvaliteta.

– Moramo da budemo realni i da shvatimo da nismo više na tom nivou, posebno ne u prvom sastavu. E sad, postavlja se pitanje koji je cilj i strategija ove reprezentacije i tog što je Horvat pokušao na Euro. Podmlađivanje je logičan slijed, ali se ne smije odraditi stihijski, već mora da postiji jasan balans između rezultata i građenja ekipe za budućnost. Rezultat se nikada ne sme žrtvovati. Na taj način gubimo renome, pada nam ugled i među sudijama, rušimo nešto što smo godinama teško sticali. Nismo više reprezentacija koja na svakom turniru pretenduje na zlato – rekao je Džomba.

(B92)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button