RUKOMET

Golman HSG Remus Jovo Budović za SNM: Danska favorit, Crnogorci nisu iznenađenje, BiH nije mogla bolje

Pored Afričkog kupa nacija i Australijan opena, rukomet je ovih dana u žiži interesovanja kada je sportska javnost u pitanju, zahvaljujući prvenstvenu Starog kontinenta.
Najbolji evropski rukometaši u dresu nacionalnih selekcija, pokušaće da dođu do što boljeg rezultata u atipičnim uslovima, u Mađarskoj i Slovačkoj.
Nevesinjac Jovo Budović, trenutno golman austrijskog superligaša HSG Remus, analizirao je dosadašnji dio šampiona, a i sam je bio u Budimpešti prethodnog vikenda gdje je uživao u sportu koji je za njega ljubav i profesija.
– Evropsko prvenstvo jako je specificno zbog korona virusa, ali opet možemo gledati vrhunski rukomet i uživati. Danska koju sam gledao u Budimpešti, je po meni prvi favorit prvenstva, gledao sam ih i uživo protiv Hrvatske gdje su pokazali da su mnogo ozbiljna reprezentacija i da grabe ka tronu – kazao je momak koji je karijeru započeo u Hercegovini iz Nevesinja pa preko šabačke Metaloplastike stigao do ozbiljnog evropskog nivoa.
Upravo su Danci jedini do sada matematički izborili polufinale, a ostala tri mjesta odlučiće mečevi posljednjeg kola u obje grupe. U samoj završnici, sada je jasno, neće biti selekcija iz regiona.
– Veliki uspjeh je što su se sve države sa Balkana plasirale na prvenstvo, svakako je to jedan veliki korak za rukomet. Iako smo velike nade polagali u Srbiju u grupi pored Francuske i Hrvatske da budemo realni, nisu imali puno šanse. Nova ekipa sa Tonijem Đeronom je napravila veliki korak u odnosu na prethodna prvenstva – kazao je Budović i dodao da je Hrvatska standardno dobra ali “polomljena” od virusa nije mogla više u ovoj konstalaciji snaga.
Crna Gora, po njegovim riječima nije iznenađenje. Ipak više od prolaska grupne faze i velikih pobjeda nad Hrvatskom i Slovenijom nisu mogli izabranici Zorana Roganovića.
– Neko bi rekao iznenađenje, ja bih kazao suprotno. Skup vrhunskih igrača koji igraju u ozbiljnim klubovima, pokazali su svima kako se igra za dres i grb, lavovski. Prije dvije godine u kvalifikacijama za EP pobijedili su čak i moćnu Dansku, tako da oni igraju ozbiljan, moderan rukomet – kazao je Budović koji je i njih posmatrao u glavnom gradu Mađarske.

Bosna i Hercegovina je svoje mečeve igrala u Bratislavi, u kojoj je rukomet, po važnosti rukomet daleko iza fudbala i hokeja. Po notama i dalje do ovog prvenstva aktivnog Nikole Prcea, uz jednog od najboljih golmana svijeta Benjamina Burića, BiH je doživjela tri poraza. Meč protiv Španije bio je najkvalitetniji, ali ono što našu javnost raduje jeste debitantski nastup Nevesinjca Vlade Draganića, koji je u potpunosti opravdao povjerenje selektora Obrvana.
– BiH je uz ozbiljne probleme sa virusom odigrala solidan turnir, praktičnobez i jednog ljevorukog igrača. Imali smo i tu čast sto je jedan Nevesinjac bio u reprezentaciji. Naš Vlado je odigrao jako dobar turnir i pokazao mlađim generacijama da se uz talenat i rad može stići do reprezentacije i najvećih takmičenja kao što je EP. Od mene samo jedno veliko bravo za Vladu, jer smo i generacija i zajedno počeli igrati rukomet i znam kroz sta je sve prošao da stigne do ovoga – prisjeća se Budović evocirajući uspomene na početke u rodnom gradu.

Zadovoljan u Austriji

Naš sagovornik ima kontinuitet dobrih igara u Austriji, pa i ne razmišlja o promjeni sredini. Nešto lošiji rezultati ove godine plod su promjena u igračkom kadru i adaptiranja novajlija na sredinu.
– Ove godine imamo malo lošije rezultate. Od prošle godine smo promijenili pet igrača, pa dok se nova ekipa posloži treba malo više vremena. Ali sve u svemu, ja sam zadovoljan i sa klubom i ljudima oko kluba – naglasio je Budović.
Za sam kraj, istakao je da uvijek postoji želja za napretkom i jačim klubovima i šampionatima, ali da uživa u Austriji, zemlji u kojoj se rukomet, kao i sve ostalo, cijeni mnogo više nego što je to slučaj kod nas.

V. M.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: cartel oil co carts
  2. Povratni ping: 무료 다시보기
Back to top button