OSTALI SPORTOVIZIMSKI SPORTOVI

JEDINSTVEN SLUČAJ Djevojka od milijardu dolara je kinesko-američka mezimica

Ejlin Gu, djevojka rođena u San Francisku, postala je kineska mezimica. Njena odluka da se takmiči za Kinu, odakle joj je majka, isplatila se – barem komercijalno.

Prodaja njenog crvenog ski odijela, zajedno sa tehnologijom za smanjenje proklizavanja, porasla je 20 puta na kineskoj platformi za e-trgovinu jd.com.

Lanac kafeterije “Luckin Coffee” je rasprodao pića koja je promovisala Gu. Ona je trenutno najpopularnija sportska ličnost Kine, a pritom i manekenka i foto-model, a budući student Univerziteta Stanford.

Nju sponzoriše dvadesetak brendova, a procjenjuje se da je njena zarada od početka 2021. premašila 31,5 miliona dolara.

I to je tek početak, kazao je Majkl Pejn, bivši šef marketinga Međunarodnog olimpijskog komiteta.

– Nakon Ljetnjih igara, ako pogledate najuspješnije sportiste kao što je Majkl Felps, pričali smo o zaradi do 100 miliona dolara. Nema sumnje da će Gu, ako nastavi da osvaja medalje, biti u istoj ligi kao Felps – kazao je Pejn.

Gu je u Pekingu osvojila zlato u u slobodnom skijanju u disciplini Big Air, a sutra će se boriti i za drugo, u disciplini Slopestyle, u kojoj je, takođe, jedna od favoritkinja.

Na Igrama je do sada vješto izbjegavala priče o svom državljanstvu i odluci da od američke postane kineska sportska uzdanica.

– Kada sam u Americi ja sam Amerikanka, kada sam u Kini – Kineskinja sam – glasio je njen diplomatski odgovor.

Američki mediji je sporadično “prozovu” zbog toga što je javno podržala pokret Black Lives Matter, ali izbjegava pitanja o ljudskim pravima u Kini.

Za sada joj ništa ne smeta da bude uspješna kao sportistkinja, ali i kao model…

Postoji, ipak, i opasnost, koja nije nepoznata u svijetu marketinga.

– Ona je zaštitno lice brojnih američkih brendova, ali i “Bank of China”. Ovi brendovi su svuda. Kao što znamo u marketingu postoji doseg i učestalost. Postoji trenutak kada vidite reklamu previše puta, počinješ da izbjegavaš proizvode koji se napadno reklamiraju – rekao je Brajs Vajtem, stručnjak za marketing.

Gu za sada ide više nego dobro kako na sportskom, tako i na svim ostalim planovima.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button