ATLETIKAOSTALI SPORTOVI

Pobjednici maratona u Nagoji najveća nagrada ikada

Ženski maraton u Nagoji, koji je na programu 13. marta ući će u istoriju trka na 42,195 km. Učesnici 11. trkačke manifestacije u ovom gradu će se takmičiti za najveću prvu nagradu na svijetu – 250.000 dolara.

Po svim ocjenama to  će zbog visine nagrade biti istorijska godina ne samo za ženski maraton već i za maratonski sport u cjelini. To je najbolji pokazatelj koliko je sport napredovao od šestdesetih godina prošlog vijeka kada je ženama bilo zabranjeno da učestvuju na maratonima širom svijeta i 1984. godine kada je ženski maraton konačno postao olimpijski sport na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Fond nagrada je bogat i privukao je vrhunske takmičarke koje će se naći na staru 13. marta. Između ostalih tu će biti svjetska šampionka u maratonu 2019. godine i pobjednica Čikaškog maratona Rur Čepnegetič iz Kenije a društvo će joj praviti pobjednica Tokijskog maratona Lonaks Čemtai Salpeter iz Izraela, sjajne domaće maratonke poput Juku Ano koja je u Nagoji dva puta bila druga i Mirai Vaku učesnica Svjetskog prvenstva u Kardifu u polumaratonu 2016.

Organizatori su saopštili da će takmičenje biti u znaku vrhunskog kvaliteta ali i stalnu saradnju sa lokalnim vlastima i medicinskim stručnjacima kako bi se preduzele sve mjere protiv korone.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Allergan Botox
Back to top button