BIHKOŠARKA

KUP BiH: Borac, Široki i Sloboda napadaju Igokeu

Banjaluka je ovog vikenda domaćin završnice košarkaškog Kupa Bosne i Hercegovine,koje nosi naziv po legendarnom Mirzi Delibašiću. Osim domaćina, banjalučkog Borca, nastupiće još Široki, tuzlanska Sloboda, te branilac titule Igokea.

Turnir će otvoriti polufinalni duel između Igokee i Slobode (17:00). Na jednoj strani, branilac trofeja i najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg Kupa Bosne i Hercegovine, a na drugoj strani trenutni lider košarkaškog prvenstva.

– Sloboda je tim koji ima nekoliko odličnih igrača. Jako dobro su uklopljeni i njihovi rezultati u domaćem prvenstvu za mene nisu iznenađenje. Opasnost nam prijeti ako utakmicu budemo igrali u ritmu koji odgovara njima i ako ne budemo dovoljno respektovali njihovo iskustvo. Naše prednosti treba da budu u visokom intenzitetu igre i agresivnosti u oba pravca, istakao je prvotimac Igokee Marko Jošilo.

Sloboda iza sebe fantastičan niz rezultata u prvenstvu BiH gdje su vezali čak 11 pobjeda.

– Očekuje nas duel protiv sjajne ekipe koja već godinama sjajnim igrama prezentuje BiH košarku, kako u regionalnoj ligi, tako i u Evropi. Spremali smo se kao i za svakog protivnika. Kao i uvijek, svaku ekipu respektujemo, ali se nikoga ne plašimo. Našu prednost vidim u tome da mi u utakmicu ulazimo kao autsajderi, gdje nemamo šta da izgubimo i gdje možemo bez pritiska pokazati sve naše kvalitete koje nas krase u posljednje vrijeme, rekao je kapiten Slobode Đorđe Lelić.

Nakon toga, na parket Borika izlaze (20.00), Borac i Široki.

– U ovom duelu je jako bitno ko će biti fokusiraniji i skoncentrisaniji na detalje u odbrani i u napadu. Prednost Širokog je čvrstina koju imaju i napad u tranziciji, gdje su veoma jaki. Iako imaju nekoliko izuzetno iskusnih igrača, stvarno dobro trče, tako da je naš cilj da zaustavimo njihovu tranziciju i uvedemo ih u pozicioni napad, jasan je Aleksandar Ponjavić, košarkaš Borca.

Iz Širokog se nadaju drugačijem ishodu nego u prethodna dva duela u kojima su poraženi.

– Sa Borcem smo odigrali dvije utakmice ove sezone. U odnosu na te mečeve mi imamo dvojicu novih igrača, dok je male promjene u ekipi imao i Borac. Dobro se poznajemo. Najjači deo njihove ekipe je vanjska linija, Baldvin i Knežević, a u posljednje vrijeme i Kondić igra jako dobro. Sa druge strane, mi smo jaki na krilnim pozicijama, a mislim da će ključ biti igra u odbrani i skok. Moramo ovu utakmicu odigrati sa mnogo energije i mislim da će odlučivati nijanse, analizirao je trener Širokog Danijel Jusup.

Finalni duel na rasporedu je u nedelju sa početkom od 20.00 časova. Najviše trofeja u Kupu BiH ima Široki (devet), dok aktuelni šampion Igokea ima jedan manje.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button