TENIS

Spahić: Maksimović bio miran kada je stigao Noletov poziv za sparing

Poziv najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića da trenira s njim nije previše iznenadio Marka Maksimovića iz Doboja koji je imao priliku da sa svojim idolom razmijeni nekoliko udaraca.

Mladi teniser konačno je lično upoznao čovjeka kojem se divi na sportskim terenima, a desilo se to u Beogradu, gdje se Đoković sprema za početak sezone na šljaci. Maksimović je prošle godine postao poznat javnosti nakon što je osvojio završni masters osam najboljih igrača do 16 godina u Monte Karlu. Time je pokazao veliki talenat koji će dalje brusiti u akademiji Novaka Đokovića čiji je član nedavno postao. Šta se desilo tokom posjete Beogradu, ispričao je Markov trener iz Doboja Denis Spahić koji mladog tenisera poznaje u dušu te je i dalje s njim u svakodnevnoj komunikaciji.

– Nakon što je Marko postao šampion u Monte Karlu, postao je poznat široj javnosti pa smo prije nekih mjesec dana dobili poziv Đokovića da budemo sedam dana u njegovoj akademiji. Nisam mogao da idem sa njim, a Marko je tamo proveo pet dana, te je sa Viktorom Troickim i Ivanom Bjelicom odradio kontrolne treninge, nakon kojih su se uvjerili da je zaista talentovan pa je dobio poziv da bude član akademije pod patronažom ova dva trenera – rekao je Spahić.

Maksimović je rođen 12. februara 2006. godine, u vrijeme kada je Đoković već tri godine bio profesionalni teniser. Mladi Dobojlija je drugi igrač sa prostora bivše SFRJ koji je slavio u Monte Karlu, a prije njega to je jedino pošlo za rukom upravo Noletu.

– Sa svojim idolom susreo se prvi put iako nije bilo u planu da zajedno treniraju. Marko je radio na kondiciji u teretani kada je došlo do neke promjene Đokovićevog plana pa ga je on pozvao da se upoznaju i treniraju zajedno. Poznajući Marka, nije ostao zatečen time, samo je bio pozitivno iznenađen i sigurno je da bih ja bio više euforičan od njega. Stalno smo na vezi i prenio mi je sve pozitivne utiske o Novaku koji mu je rekao da će biti uz njega te mu dati podršku na teniskom putu. Takve riječi svakom mladom teniseru mnogo znače jer je Novak prešao pretežak put do svjetskog vrha. Svi znamo priču da je trenirao u praznom bazenu, dok smo se i mi tokom pandemije dovijali na različite načine da Marko koliko-toliko ostane u formi pa smo trenirali na fudbalskom terenu – naglasio je Spahić.

Planovi za nastavak sezone već postoje.

– Već u petak Marko putuje za Istanbul, gdje ga očekuje ITF turnir za igrače do 18 godina pa nakon toga slijede dva turnira u Srbiji. Poslije toga imaće deset dana pauze od turnira pa će nastupiti na fjučersu u Doboju. Plan neće biti mijenjan, a s njim su se saglasili i njegovi novi treneri – rekao je Spahić. (Glas Srpske)

Nova uloga

Poslije dugo godina Spahić se našao u novoj ulozi.

– Sada sam lajv kouč, a deset godina radio sam s njim. Trebalo je da idemo skupa, ali nisam bio u mogućnosti, tako da ostajem u Doboju da treniram nove nade. Znam da će nam se putevi ponovo ukrstiti kao što sam znao da će biti najbolji junior svijeta. Kada sam to govorio, svi su mi se smijali, pa čak i njegov otac mi nije vjerovao. Ipak, obistinilo se i sve ide u novom, još boljem smjeru – rekao je Spahić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: cvv shop
  2. Povratni ping: usdt구매
  3. Povratni ping: turners outdoorsmen
Back to top button