OSTALI SPORTOVI

Kuvalja: Hoćemo kancelariju Olimpijskog komiteta BiH u Srpskoj

Punih 30 godina je prošlo od prvog pojavljivanja sportista iz BiH na Olimpijskim igrama, ali iz osam pokušaja niko od njih nije uspio da se domogne medalje.

I dok zemlje iz okruženja iz ciklusa u ciklus podižu ljestvicu i broje odličja, u BiH i dalje važi ona Kubertenova “važno je učestvovati”. Ta krilatica jeste u duhu olimpizma, ali se njome više niko ne zadovoljava, jer svaki sportista proliva litre znoja kako bi bio najbolji, a ne da bi se zadovoljio pukim posmatranjem najboljih iz neposredne blizine i eventualno uslikao “selfi” za uspomenu. Zašto ovdašnji sportisti ne mogu da se nose sa konkurencijom pokušali smo da saznamo u razgovoru sa sportskim radnicima koji uglavnom apostrofiraju dva ključna uzroka – inertnost Olimpijskog komiteta BiH i nebrigu države o svojim ambasadorima.

– Olimpijski komitet mora da bude nosilac sporta jedne države, a ne organizacija koja se suštinski ne bavi potrebama sportista. U krugu onih koji ga vode su već dugo godina isti ljudi koji u tom periodu nisu napravili nikakav iskorak, naprotiv. Ono što mi posebno smeta jeste to što interesi sportista iz Srpske nisu zaštićeni na najbolji način. Javna je tajna da se srpski predstavnici u OK BiH godinama ne biraju u Republici Srpskoj nego u Sarajevu, a koliko sam upoznat ista je situacija i sa predstavnicima hrvatskog naroda – rekao je direktor Biciklističkog saveza BiH Vladimir Kuvalja za “Glas Srpske”.

BiH imala sedam predstavnika na Olimpijskim igarama u Tokiju 2021. godine

On dodaje da je posljednja dodjela stipendija to pokazuje. Od 13 sportista za koje je procijenjeno da su kandidati za nastup u Parizu 2024. godine, čak 12 korisnika živi na prostoru FBiH, a svi se takmiče u klubovima koji egzistiraju u tom entitetu.

– Prilično velika slučajnost ako se zna da iz Republike Srpske dolaze najbolji strijelci i plivači, a tu su još džudisti, bokseri, pa i biciklisti… Zato predlažem da se i sport bude na nivou entiteta i da imamo kancelariju OK BiH u Banjaluci. Ako ne mogu i ne znaju neka se ugledaju na nas. Ovako se plašim se da će proći još tri decenije, a da niko neće osvojiti medalju, naročito ne neko iz Srpske. – rekao je Kuvalja.

Trener Streljačkog kluba u BiH Geofon iz Teslića Neven Rašić kaže da je površan kriterijum pri odabiru stipendista jedan od problema koji moraju biti riješeni kako niko ne bi bio oštećen.

– Primjera radi, sada je naš takmičar Nikola Jovičić najbolji iz BiH na svjetskim listama, a u trenutku dodjele nije bio. Zato sam predložio da se način odabira prilagodi situaciji kako bi bio pošteniji, ali do sada nisam dobio odgovor – rekao je Rašić.

Predsjednik OK BiH Milanko Mučibabić tvrdi da se stipendisti biraju isključivo po rezultatima, ali dodaje da će biti urađena revizija poslije Mediteranskih igara, kako bi se vidjelo “prolazno vrijeme” onih koji su dobili stipendiju i eventualno nagradio neko ko ostvari dobar rezultat.

– Savezi su ti koji šalju prijedloge za stipendije, a mi ih obrađujemo. Prvi i osnovni kriterijum je dostupan svima na klik, a to je pozicija na svjetskoj listi. Dolaze nam Mediteranske igre na kojima će svi imati priliku da se dokažu, a poslije toga ćemo izvršiti reviziju upravo zbog pomjeranja na listama – rekao je Mučibabić.

Milanko Mučibabić

Saglasan je da zemlje okruženja imaju jasan plan i strategiju razvoja sporta, a olimpijski kandidati ogromnu podršku.

– OK BiH jednostavno nema izvor finansiranja kakav treba da ima. Evo ove godine nismo još dobili ni marku granta od institucija. Živimo od projekata i nastojimo da budemo samoodrživi. U prethodnom ciklusu podijelili smo oko milion maraka sportistima… U cijelosti ćemo finansirati i odlazak tridesetak učesnika i trenera na Mediteranske igre, a ostalih 30, 40 ukoliko žele da učestvuju imaće obavezu da plate otprilike polovinu troška – rekao je Mučibabić.

Ogledalo društva

Prvi čovjek Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević kaže da se OK BiH ponaša kao privatna ustanova koja nikom ne polaže račune.

– Sve dok je tako bojim se da neće biti nikakvog napretka. Možda je najbolje reći da je nerad u OK BiH odraz stanja u BiH u kojoj malo šta funkcioniše kako treba. Sport je u svakoj zemlji ogledalo države i društva – rekao je Umičević, a prenijela “Srna”.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button