EVROPAKOŠARKA

ĐORDI BERTOMEU PAO POSLIJE 22 GODINE Nejasna sudbina evropske košarke

Budućnost evropske košarke u magli. Sastanak 11 akcionara Evrolige na kojem je između ostalog trebalo da se raspravlja o budućnosti tog takmičenja, pa čak možda i o saradnji sa NBA ligom preko njoj bliskih kompanija, završio se u tajnosti sa samo jednim zaključkom: Đordi Bertomeu je i definitivno bivši izvršni direktor Evrolige.

Njegovu smjenu su, prenosi grčka Gazeta, izglasali CSKA, milanska Olimpija, Žalgiris, Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos, pa španskim klubovima – uz podršku Efesa i Fenerbahčea – nije prošla ni ideja da Bertomeuov mandat bude produžen na jednu tranzicionu sezonu.

Istina, klubovi nezadovoljni Bertomeuovim radom su pristali na kompromis i prihvatili da Đordi zbog velikog iskustva privremeno ostane u organizaciji kao spoljni savjetnik. Ugovor o angažmanu na mjestu izvršnog direktora ističe mu 30. juna i juče mu je predočeno da on neće biti obnovljen.

Poslije 22 godine Đordi Bertomeu neće biti glavni čovek evropske košarke, a uz njega nestaće i sama funkcija izvršnog direktora. Ili ona barem neće nositi tolika ovlašćenja. Ubuduće će Evroliga imati nekoliko speijalizovanih komisija i dva ili tri direktora koji će podijeliti obaveze i rukovoditi takmičenjem svakodnevno.

Izvršni odbor Evrolige tek treba da ih izabere, ali je već najavio da bi glavna rola mogla da pripadne proslavljenom Dejanu Bodirogi, dok se pominju i generalni menadžer Bajerna Marko Pešić, sin srpskog selektora Svetislava Karija Pešića, te suvlasnik Makabija Dejvid Federman.

Bertomeu je dakle bivši, ali ta odluka nije još dala odgovore na pitanja o budućnosti evropske košarke. Jer tek treba da se odluči da li će ruski klubovi sljedeće sezone moći da igraju u Evroligi – a vjerovatno neće zbog rata u Ukrajini – koliko će timova brojati takmičenje, kome će pripasti tri specijalne pozivnice (najveće se šanse daju Crvenoj zvezdi i Partizanu kao finalistima ABA lige, te Valensiji)…

Podsjetimo, prema nekim najavama Evrokup bi trebalo da pređe u Fibine ruke i ujedini se sa Ligom šampiona, dok je po nekim pretpostavkama NBA liga spremna da “pomogne” košarci na Starom kontinentu uz uslov da se elitno takmičenje proširi na 24 učesnika. A da Evrokup, do koga bi se stizalo preko državnih prvenstava, daje šest klubova. Ta ideja ipak nije usvojena i pitanje je hoće li, ali se svi nadaju da će bar jedan gorući problem biti riješen: da se utakmice Evrolige ubuduće neće poklapati sa reprezentativnim prozorima.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button