KOŠARKAREGION

ODLAZAK IZ ABA LIGE Partizan i Zvezda prelaze u VTB ligu?

Srpski klubovi su se gotovo stalnom dominacijom (u posljednjih 18 godina osvojili su 15 titula) “popeli na glavu” svima u regionu, možda nisu toliko vrijedni Evroligi da bi im dala višegodišnji ugovor, ali ima “neko” ko ih izuzetno cijeni. Naime, Partizan i Crvena zvezda na stolu imaju konkretnu ponudu da se priključe drugom regionalnom takmičenju – Ujedinjenoj ligi – poznatijoj kao VTB liga.

Da politička situacija u Evropi nije blizu temperature ključanja, možda bi i odgovor bio brži, ali i pored toga što se još ne zna da li i kada će se stvari vratiti u normalu, kako Mozzart Sport saznaje, ponuda nije odbijena. Naprotiv. I dalje je u fazi razmatranja.

Na prvo čitanje, mnogi će se zapitati šta je to što bi trebalo da se razmatra? Odnosno zašto bi se neko priključio takmičenju koje trenutno nije omiljeno uz Evropi i iz koga su izašli poljski i estonski predstavnik neposredno prije nedavnog početka ratnih dešavanja u Ukrajini (letonski se povukao 2019, gruzinski i finski 2016, a litvanski i ukrajinski 2014. godine po izbijanju sukoba u regionu Donbasa) i da li bi imalo negativne reperkusije po srpske timove, odnosno da li bi im bila spuštena rampa na igranje u (Zapadnoj) Evropi, s obzirom na to da su Evroliga, Evrokup i Liga šampiona suspendovali ruske i bjeloruske ekipe?

Ali, Evroliga nije odstranila (niti može) CSKA iz suvlasništva u kompaniji pod čijom kapom je i Evrokup, što znači da je u glasu Moskovljana i dalje postoji neka moć zapadno od svojih granica, kako se i najjasnije vidjelo prilikom glasanja o potvrdi smjene Đordija Bertomeua, kada su upravo njihova dva prsta prevagnula da ostane 6-5 u korist odlaska izvršnog direktora Lige.

Situacija na svim frontovima je izuzetno kompleksna, ali ništa manje kompleksan nije ni status timova iz ABA lige, posebno srpskih, u Evroligi, koji htjeli to da priznamo ili ne praktično od osnivanja najkvalitetnijeg takmičenja služe kao svojevrstan potkusur.

Izuzev u prve tri sezone kada su Olimpija, Cibona i Budućnost za “prebeg” iz FIBA nagrađeni trogodišnjim ugovorima, klubovi iz regiona nikada više nisu imali licence na svoje ime, već su se probijali kroz nacionalne i regionalni šampionat, za razliku od kolega iz Španije, Italije, Turske, Rusije, Izraela, Litvanije, pa Njemačke, Francuske, čak i Poljske.

Stajao je Partizan godinama ispred ulaza Evroligine centrale u Barseloni. Zatim i Crvena zvezda. Ali vrata su otvarana drugima (Unikaha, Montepaski, Beneton, Prokom, Bajern, Asvel, Alba) od kojih su pojedini danas s duge strane margine koja dijeli profesionalne i amaterske ekipe. Što bi se reklo “pametnom dosta”, ili još direktnije: Evroliga do sada nije željela srpske klubove kao ravnopravne partnere, poput Barse, Reala, Makabija…

Zašto? To bi već sama trebalo konkretno da odgovori. Ne kao do sada, često prepravljajući izgovor da Partizanu i Zvezdi nedostaje “ovo” ili “ono”, a s druge strane joj je oba puta zaigralo srce kada je Beograd 2018. godine i nedavno širio ruke da ugosti Fajnal for.

Kompletnu jednačinu sa više nepoznatih oko poziva VTB lige večiti rivali treba dobro da prostudiraju. Da vide koji su potencijalni minusi, od nimalo lakih putovanja, opasnosti da se zatvori vazdušni prostor susednih zemalja za dolete i odlete iz Rusije, ali i plusevi, poput onog da će igrati sa daleko kvalitetnijim, ujedno i atraktivnim rivalima (CSKA, Zenit, Uniks, Lokomotiva) nego što su svi iz jadranskog okruženja, što bi igrače obogatilo iskustvom, a klupsku punilo kasu novcem…

Naravno, tu se otvara i pitanje da li bi eventualnim prelaskom u VTB ligu, naši klubovi izgubili mjesto u pominjanim takmičenjima Evrolige. A zašto bi izgubili? U kojim to papirima piše da za igranje u Evroligi i Evrokupu jedan od uslova neigranje u VTB ligi? Da li biješe nekoliko puta Evroliga rekla da je ne zanima šta se dešava u ABA ligi, osim kad njoj gori pod nogama, ili je l’ tačno da prvaku našeg regionalnog takmičenja titula ne garantuje igranje u Evroligi, već kako kaže Statut “šampion ABA lige ima prioritet za jednu vajld kartu pošto nema ni licencirani ni višegodišnji pridruženi klub”?

Zar stalni član VTB lige – CSKA – nije suvlasnik Evrolige? A kao suvlasnik, valjda se i on nešto pita. Valjda i njega neko sluša, kao što ga slušaju Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, milanska Olimpija, pa i “taj” Žalgiris koji se (samo na rečima) našao na braniku Zapadne Evrope od (nepostojeće) invazije Rusa na Evropsku uniju, ali mu je bilo milo kada su Moskovljani ostali nepokolobljevi u stavu da je Bertomeuovo vrijeme na čelu Evrolige isteklo…

Dakle, zašto ne reći direktno, jasno je da, kao u svim drugim oblastima, tako i u košarci, vladaju lični/klupski interesi, pa stoga večiti rivali ne treba da dozvole da ih, kao do sada, mnogi “vuku za nos” zarad nekih kvazi viših interesa, ali niti da dozvole da im bilo ko prijeti kao što se to dešavalo proteklih godina, pa i decenija, već da trezveno sagledaju koji je njihov lični interes, u ovom slučaju šta dobijaju i šta gube ukoliko prihvate, odnosno odbiju poziv. Jer, svi odoše napred, a Partizan i Zvezda, i pored silnih migracija na evropskom kontinentu u ovom milenijumu, ne pomakoše se zapadnije od Triglava, niti istočnije od Đerdapa…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button