ATPTENIS

“To šta rade Nadalu je zločin prema tijelu, sumnjam da se može postići legalnim lijekovima”

Uvaženi stručnjak Aleksandar Jakovljević terapiju kojom je Rafael Nadal podvrgnut na Rolan Garosu nazvao je zločinom prema tijelu. Specijalista ortopedije iz Banjaluke izrazio je sumnju da je Španac dobijao ilegalne lijekove jer, kako kaže, kortikosteroidi ne mogu da naprave onakvu, rijetko viđenu, transformaciju.

Rafa je, nekako iz drugog plana, poveo tenisku GOAT trku. U Melburnu mu je išlo naruku to što je njegov najveći rival Novak Đoković izbačen jer “možda misli drugačije”. Tada Španac ne da nije stao na stranu Srbina, nego je i kritikovao njegov stav po pitanju vakcinacije protiv virusa korona. I volšebno je otišao do kraja, iako je u uvertiri Australijen opena dugo odsustvovao zbog povrede.

Zatim je na red došao Rolan Garos na kojem je viđen gotovo identičan scenario. Nadal je u svoje dvorište zakoračio nespreman, jer je i prije Pariza propustio neke bitne turnire kako bi zaliječio povredu stopala. Mnogi su zato bili skeptici da po 14. put može uzeti pehar.

Ono što je osvajač 22 grend slema prikazao na dobro poznatoj šljaci jeste pomalo nadrealno, jer je bio u stanju da igra pet sati u nizu, pobjeđuje Đokovića, drži čas Aleksanderu Zverevu i bukvalno sa pola gasa dobije finale protiv Kaspera Ruda.

Rafa je potom javnosti otkrio da je trpio nesnosne bolove, da je u Pariz poveo ličnog doktora koji mu je svakodnevno davao injekcije, uz opasku da ga ne pitaju o tome koliko ih je primio. Dodao je i da mu je ovakva terapija potpuno anestezirala stopalo, zbog čega u njemu nije imao nikakav osjećaj tokom igre. I onda se Nadal, svega dva dana kasnije, u Barseloni pojavio na štakama. Dakle, Španac je uz pomoć čudesnih injekcija uspijevao da trči kao gazela po terenu, a van njega nije u stanju da hoda bez pomagala.

Sve viđeno podiglo je mnogo prašine. Jedni tvrde da je Nadal baš dobar glumac, drugi da njegove terapije i ne spadaju u red legalnih, treći da ga teniski establišment na sve načine gura ka zvanju famoznog GOAT-a.

Doktor Jakovljević višestruko nagrađivan za svoj rad

Rafa je, bez sumnje, jedan od najvećih tenisera svih vremena. Pa ipak, način na koji prevazilazi medicinske limite sve više je u žiži i javnost s pravom želi da zna više informacije.

Njih smo pokušali da dobijemo od doktora Jakovljevića, čiji impresivan CV otkriva da je riječ o jednom od vodećih stručnjaka u svojoj oblasti. Sagovornik “Glasa Srpske” je član Svjetskog udruženja ortopeda i traumatologa, Međunarodnog udruženja sportske medicine, Međunarodnog udruženja za artroskopiju, hirurgiju koljena te ortopedsku sportsku medicinu, Američke akademije ortopedskih hirurga. Dobijao je nagrade na prestižnim kongresima u Amsterdamu, San Dijegu, Istanbulu, Luganu… Liječio je neke od najboljih sportista sa ovih prostora poput Nemanje Majdova, Jovane Preković, Aleksandra Kukolja, Asmira Kolašinca, tako da njegova riječ i te kako ima težinu.

– U ovakvim slučajevima daju se kortikosteroidi, injekcije koje blokiraju bol. One jesu na pozitivnoj listi Svjetske antigoping agencije WADA, ali postoji tzv. izuzetak. Korišćenje lijeka morate ranije prijaviti i onda nema problema s te strane. Mi smo, recimo, istima tretirali Majdova, Kolašinca, Kukolja… i onda predstavnici WADA njima u šest sati ujutru pokucaju na vrata i rade kontrole. Pitam se, samo, da li su Nadala uopšte kontrolisali zbog njegovog imena – izjavio je Jakovljević.

Prema njegovim riječima, intenzivna upotreba kortikosteroida jeste mač sa dvije oštrice jer ima dodatno djelovanje na tijelo. A Nadal je sam priznao da je u Parizu primio mnogo injekcija.

– Kortikosteroidi ne smiju da se daju u velikim količinama. To je zločin prema tijelu. Svom igraču nikada ih ne bih dao u tolikoj količini. Ali, izgleda da su uspjeh, pare i lični interesi iznad svega. Novaka Đokovića pritišću zbog svega, a Nadala dižu u nebesa – dodao je Jakovljević.

Zbog viđenog na terenu uvaženi stručnjak je izrazio sumnju da je Rafa koristio samo kortikosteroide:

– Konvencionalnim lijekovima je nemoguće postići onakve performanse. Ne mogu, naravno, tvrditi, ali dostići takvu snagu, izdržati višečasovne napore tokom 15 dana sa ranjenim stopalom je moguće samo sa lijekovima poput steroida ili hormona rasta. Oni su ilegalni, ali opet se pitam kakvi su interesi antidoping agencije – zaključio je Jakovljević, uz konstataciju da je radioterapija, koju je Nadal najavio kao naredni korak, potpuno legalna i ima trajniji učinak. (Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button