FORMULAMOTOSPORTOSTALI SPORTOVI

Latifi: Prestrogo smo kažnjeni, upotrebite zdrav razum

Vozač Vilijamsa Nikolas Latifi kažnjen je prije samog početka Velike nagrade Azerbejdžana jer je jedan od mehaničara dotakao njegov bolid kada je to zabranjeno. Kanađanin je kažnjen sa 10 sekundi i smatra da je kazna pretjerana.

Po pravilniku, nijedan član ekipe ne sme dodirivati bolid pošto istekne 15 sekundi od drugog obaveštajnog signala za početak procedure starta trke. Ukoliko se to dogodi, vozač mora trku startovati iz pit-lejna.

Jedan od članova Vilijamsa je uradio upravo to – dirao prednji kraj bolida kojim upravlja 26-godišnjak i pogurao ga nazad. Međutim, Latifi je trku započeo na stazi, a ne iz boksa.

– Pomalo je glupo dobiti kaznu zbog toga. Nije kao da je on promijenio bilo šta na bolidu, pravio prilagođavanja. Samo me je pogurao dotakavši pneumatik. Trebalo bi sagledati to uz logiku i zdrav razum. Dogodila se greška, svako ponekad pogriješi. I ja sam to radio ove godine… – rekao je Latifi i dodao:

– Kazna nam je upropastila trku. Onda sam morao da propuštam lidere koji su me obilazili za cijeli krug u ranoj fazi trke. Naš automobil je spor, bila je to trka za zaborav. Veoma usamljeno i dosadno popodne.

Latifi je trku završio na 15. poziciji, posljednji od vozača koji su završili trku.

– Pokušao sam da nadoknadim vrijeme, ali nisam bio ni na istoj strategiji kao ostali. U jednom momentu su mi rekli prednost koju je Šumaher imao u odnosu na mene. To me nije interesovalo, bio je daleko i u bržem bolidu. Želio sam vremena vozača sa kojima mogu da se trkam. Nažalost, postalo je besmisleno. Trka za zaborav – sumirao je Kanađanin Veliku nagradu Azerbejdžana.

Latifi je do kraja dobio još jednu kaznu – pet sekundi zbog zadržavanja Pjera Gaslija, kada je vozač Alfa Taurija pokušavao da ga obiđe za cijeli krug. Francuz se tada borio sa Hamiltonom i direkcija trke je procijenila mu je Latifi odmogao u duelu sa sedmostrukim svjetskim šampionom.

– Rečeno mi je da sam previše zadržao Gaslija kada su mi pokazane plave zastave. Razgovarao sam sa Pjerom poslije trke, htio sam da mu objasnim šta se desilo. Složio se da sam samo želio da mu omogućim upotrebu DRS – da sam ga propustio ranije, ne bi mogao da se brani protiv Hamiltona. Želio sam tako da se iskupim što sam ga pijre toga koštao malo vremena i on se složio, uradio sam pravu stvar.

Latifi će priliku za bolji nastup i prve bodove u sezoni imati već narednog vikenda – u petak počinje novi trkački vikend, a vozač Vilijamsa će nastupati pred domaćom publikom u Kanadi.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 방콕 푸잉
  2. Povratni ping: heckler and koch
Back to top button