FORMULAMOTOSPORTOSTALI SPORTOVI

KO UMJESTO FETELA Opet Hulk, možda Drugović…

Sebastijan Fetel osim što ostavlja upražnjena srca mnogih ljubitelja Formule 1 ostavlja i upražnjeno mjesto u najbržem cirkusu na svijetu. Retko se dešava da sjedište nekog bolida bude prazno, ima ih tek 20 i izuzetno je teško u njega sjesti.

Sa jedne strane za ulazak u F1 vam treba naravno vozački talenat, ali i sa druge dovoljno novca. Mnogi su tako uspijevali da se dokopaju pozicije da voze Formulu 1. Sebastijan je svakako bio neko ko je talentom zavrijedeo mjesto u Toro Rosu, kasnije i Red Bulu, a sada je pitanje koga će Aston Martin staviti na mjesto drugog vozača uz Lensa Strola.

Nema baš mnogo dobrih vozača na svijetu koji zavređuju da budu među samo 20 izabranih da mogu da voze Formulu 1. Između ostalog zato traju tako dugo karijere Fernanda Alonsa, Luisa Hamiltona, do ove godine i Seba Fetela. Novi vozači još uvijek ne mogu dovoljno da doprinesu koliko mogu stariji i iskusniji. Takođe i povratak Kevina Magnusena u Has ukazuje da će tim F1 prije vratiti nekoga nego što će se opredijeliti za mladog vozača.

Zato Aston Martin mora već sada da razmišlja o zamjeni za Fetela. Jedna se nameće sama po sebi i to je Niko Hulkenberg koji je od 2020. u nekoliko prilika imao situaciju da vozi kao rezerva. I prve dvije trke 2022. je vozio za Aston Martin i to baš umjesto Fetela koji je imao koronu.

Ostale opcije su veoma zanimljive. Ugovore za narednu godinu nemaju Fernando Alonso, Gvanju Džou, Juki Cunoda koji je blizu nastavka saradnje sa AlfaTaurijem, Mik Šumaher kao i oba vozača Vilijamsa. Zanimljiva opcija možda može da bude Danijel Rikardo kome mnogi predviđaju rastanak sa Meklarenom.

Da ne zaboravimo da pomenemo Romana Grožana koji za sada nije objavio želju da se vrati u Formulu 1, dok od mlađih vozača ističu se dva imena. Oskar Pjastri je prošlogodišnji šampion Formule 2 i sada je samo test vozač u Alpinu sa kojim ima ugovor i gde se već priča da bi on mogao da naslijedi sjedište Fernanda Alonsa. Zvezda koja dolazi bi mogao da bude i Felipe Drugović, mladi Brazilac koji je već viđen da bude šampion Formule 2.

Pravilo je da ako ste šampion te kategorije ne možete da ostanete u F2, ali može da vam se desi da neko sa više novca ali sa drugačijom biografijom upadne u F1. Tako je Džou prestigao Pjastrija i našao mjesto u Alfa Romeu, dok sada ima zanimljivih imena popt Tea Puršera iz Francuske, Logana Sardženta iz SAD i Džehana Daruvale iz Indije. To su sve imena o kojima bi Aston Martin mogao da razmišlja.

Defitinitvno bi dosta moglo da zavisi od novca, Amerikanci bi sigurno sada voljeli svog vozača, a Kanađanin vlasnik Lorens Strol bi takvu ponudu mogao da sluša. Jednako zanimljiva bi mu možda bila i ponuda iz Indije, ali što da ne i iz Brazila koji poslije Sene, Barikela, Mase, Pikea, Fitipaldija čeka novo ime u najbržem cirkusu. Možda to ime bude baš ono koje neodoljivo liči na imena sa slovenskih prostora.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button