OSTALI SPORTOVI

SRBIN JE “NOVI FELPS”, ALI PLIVA ZA RUMUNIJU Čudo prirode o kome priča planeta, oborio svjetski rekord sa 17!

Čitav svijet priča o Davidu Popovićiju (izvorno Popoviću), plivaču koji je sa samo 17 godina oborio svjetski rekord u discplini 100 metara slobodnim stilom, a svojim juniorskim rezultatima pokazao da ima sve predispozicije da postane jedan od najvećih plivača ikada.

Popovići je u finalu Evropskog prvenstva zaustavio sat na 46,86 i tako oborio rekord star 13 godina. Ništa ne bi bilo previše čudno da on nije rođen 2004. godine.

Da ništa nije slučajnost pokazao je samo dva dana kasnije, kada je osvojio zlato u istoj disciplini na 200 metara i uz to postavio rekord šampionata od 1:42.97.

Mladi plivač ima srpske korijene, što je i sam potvrdio. U jednom intervjuu David je objasnio da je njegov deda Srbin, ali da tačne detalje ne zna.

– Moj deda je nosio prezime Popović i vjerujem da postoji određena konekcija. Ta priča je komplikovana, pokušaću da istražim detalje – rekao je svjetski rekorder.

Zanimljiv je način na koji je rumunski plivač počeo da se bavi sportom koji mu je donio slavu već u ranim danima karijere. On je sa treninzima u bazenu počeo sa četiri godine i to iz dva razloga.

Prvi razlog je to što su njegovi roditelji željeli da mali David nađe neku zanimaciju i mjesto na kom bi trošio energiju, a drugi razlog jeste preporuka doktora koji je preporučio Popovićiju plivanje kako bi ispravio skoliozu.

Da je to bio ispravan potez, vidjelo se već šest godina kasnije, kada je David sa svojih 10 godina oborio rekord na 50 metara leđnim stilom. Pet godina kasnije postao je najbrži plivač u konkurenciji do 15 godina na Evropskom olimpijskom festivalu za mlade sa rezultatom 49,82 u discplini 100 metara slobodno.

Ono što Popovićiju donosi veliku prednost u odnosu na rivale jesu njegove izvrsne fizičke predispozicije. Rumun je visok 190 centimetara, a raspon ruku mu je 15 centimetara veći. Rumuni ga opisuju i kao plivačkog Stefa Karija, a on kao svoje idole je istakao Majkla Felpsa i Ijana Torpa.

Nakon što je osvojio i drugo zlato na kontinentalnom šampionatu u Rimu, zanimalo je novinare koja je tajna njegovog uspjeha, a on je dao jasan odgovor:

– Jednostavno, moja strast za plivanjem i naporan rad. Ako iskombinujete naporan rad sa strašću, onda su zvijezde na korak od vas – rekao je on nakon drugog zlata u Rimu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 다시보기
Back to top button