EVROPAKOŠARKA

Španci dali 7 poena u najvećem španskom derbiju, to im ne smeta da budu evropski prvaci

Košarkaši Barselone savladali su najvećeg rivala Real Madrid u 2. kolu 75:73 i tako se iskupili za poraz od Olimpijakosa na istom mjestu na otvaranju sezone.

Najjači doprinos pobjedi Katalonaca dali su stranci, jer domaćih igrača u Jasikevičijusovom timu gotovo da i nema. Aleks Abrines i Oriol Pauli je sav domaći arsenal Barse, a i on je ovog puta bio više nego skroman – tek jedan poen ukupno od ove dvojice, s tim da je minute upisao samo nekadašnji NBA kalibar.

Ostatak tima, sve sami legionari, vukli su domaći sastav do trijumfa, Šanli sa 14, te češki duo Vesli i Satoranski sa 13 i 12 poena, bili su tas koji je donio prevagu u okršaju španskih velikana.

Ni na drugoj strani ništa bolja situacija kada je u pitanju brojnost domaćih igrača, tek dvojica više u rosteru predvođenih Ljuljom, Abaldeom, Rodrigezom i naturalizovanim Endiajeom, od kojih je samo jedan bio strijelac u Blaugrani – Ljulj sa 6 poena.

Abalde i Rodrigez su imali tek po jedan šut za tri, nesupješan, a Endiaje nije ni ulazio u igru.

Glavnu riječ, dakle, i kod Reala i kod Barse vode stranci, što, vidjeli smo na Eurobasketu, apsolutno nije smetalo reprezentaciji, niti je umanjilo kvalitet tima Serđa Skariola, koji je došao do najsjajnijeg odličja.

Ono što Španci imaju, a neki drugi ne, su klubovi koji daju veliki broj domaćih igrača, a ne zovu se Real i Barsa. Tu leži prava snaga španske košarke i generalno španskog sporta koji, jasno, nije koncentrisan samo u dva najveća kluba, bilo da je to riječ o košarci ili fudbalu, ili nekom drugom sportu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button