KOŠARKANBA

Petorica Srba u novoj NBA sezoni

U novoj NBA sezoni nastupiće petorica igrača iz Srbije.

To su Nikola Jokić (Denver Nagets), Bogdan Bogdanović (Atlanta Hoks), Aleksej Pokuševski (Oklahoma Siti Tander), Boban Marjanović (Hjuston Rokets) i ruki Nikola Jović (Majami Hit).

Oni su dio grupe od više od 120 internacionalaca iz 40 zemalja koji su dio lige, što je najveći broj neameričkih igrača u istoriji.

Devetu godinu zaredom, Kanada je najzastupljenija zemlja van SAD sa 22 igrača, a slijede je Australija i Francuska (9 igrača) i Njemačka (šest igrača). Nigerija, Srbija i Španija imaju po pet igrača.

Svaki od 30 NBA timova ima u sastavu bar jednog inernacionalca.

Toronto Reptorsi predvode ligu sa po osam internacionalaca drugu godinu zaredom, a slijede Maveriksi, Indijana Pejsersi i Sakramento Kingsi sa po sedam, dok Oklahoma Siti Tander i Juta Džez imaju po šest.

Dva internacionalna igrača su osvojila posljednje četiri NBA nagrade za najkorisnijeg igrača lige: aktuelni uzastopni MVP Nikola Jokić (Nagets/Srbija; 2021/2022 i 2020/2021) i Janis Adetokumbo (Baks/Grčka; 2019/2020 i 2018/2019).

Prošle sezone prvi put su vodeća tri igrača u glasanju za MVP-a bili internacionalci: Jokić, Embiid i Adetokumbo.

I u novoj sezoni favoriti za MVP-ja su internacionalni igrači, a generalni menadžeri klubova najveće šanse daju zvijezdi Dalas Maveriksa Luki Dončiću sa 48%.

Slijede Adetokumbo sa 34% i Džoel Embid sa 13, dok je dvostruki uzastopni MVP Jokić “tek” peti favorit.

U NBA ligi igraju internacionalci koji su braća: Janis, Tanasis i Kostas Adetokumbo (Grčka – Baks, Baks i Buls); Huančo i Vili Ernangomes (Španija – Reptors i Pelikans,) i Franc i Moric Vagner (Nemačka – Orlando Medžik).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button