EVROPAKOŠARKAREGION

Pešić: Živimo u haosu, odnosi su katastrofalni

Košarkaška Srbija dočekala je brojne odgovore. Selektor Svetislav Pešić obratio se javnosti prvi put od završetka Evropskog prvenstva koje je naša selekcija završila porazom od Italije u osmini finala, pošto se ekipa ponovo okupila za mečeve kvalifikacija za Mundobasket.

Pešić se pojavio pred novinarima u dvorani “Aleksandar Nikolić” nešto poslije 13.00 časova, a na samom početku komentarisao je kakav posao očekuje Srbiju u narednom prozoru.

– Dobar dan svima, manje-više svi već pratite, neke novosti nemam, osim što da ponovimo evo sada u avgustu je počela druga runda kvalifikacija. U našoj grupi se znaju protivnici. Mi smo dosta dobro počeli drugu rundu pobedama protiv Grčke i Turske, za razliku od prve, gde nam nisu priznati rezultati Slovačke. Važno je to da se kaže, jer u drugoj grupi koja je išla sa nama, Belorusija koja je dobila jedan meč, to se ne priznaje, to je dodatni peh koji smo zaradili. Ono što je sada važnije su te utakmice koje nas očekuju sa Britanijom u petak i Turskom u ponedeljak – rekao je Pešić, a potom nastavio:

– Ja više ne znam, važno je da se kaže, ne postoji opravdanje, morate da čujete da smo ipak mi u ovom prozoru prošli kroz veoma naporan proces gde smo završili sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem, sada imamo 38 igrača koji će proći kroz ove utakmice, nema kontinuiteta, za razliku od ekipa sa kojima igramo. Po našim procenama te ekipe pripadaju najboljim košarkaškim nacijama, u nekoliko navrata sam ranije govorio da ta razlika između sila i malih zemalja kako se nazivaju se smanjuje. Mi smo dobili veoma teške protivnike, možda ćete se nasmejati, ali meni to ne smeta u smislu Belgije i Letonije, koji nisu šampioni Evrope, ali su ekipe koje imaju kontinuitet i igraju u visokom sastavu, imaju igrače po celoj Evropi. To su ekipe koje su bolje od nas. Mi smo bolji od Belgije i Letonije, ali to su ekipe koje igraju u kompletnom sastavu, a mi smo pravili ekipu koja nije zavisila od naših želja i procena.

Selektor Srbije kaže da je problem u tome što se danas gledaju isključivo rezultati, a da niko nema razumijevanja za to što se ne igra sa najboljim sastavom.

– Ti momci su do sada dali apsolutni maksimum, bilo je dobro za nas u reprezentaciji koji je to potencijal koji mi sa aspekta potreba imamo. Gledaju se rezultati, kada su zvanične utakmice u pitanju. Prošli smo kroz veoma zahtevan proces, ja lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo, kao i u procesu Olimpijskih igara i posle toga. Igre u Parizu će se igrati, ali košarka se nastavlja i posle toga. Vrlo je važno reći da mi za to nismo krivi. Taj odnos koji postoji u evropskoj košarci je katastrofalan, može knjiga da se napiše. Napravljeni su razgovori sa igračima i trenerima, mi smo došli u situaciju da ovakav zahevan prozor igramo bez većine igrača koji su bili u procesu za Evropsko prvenstvo. Imali smo razgovore sa Partizanom i Zvezdom, koji su nam izašli u susret. I oni u tom momentu imaju utakmice Evrolige, to se igra u četvrtak i petak. Španski klubovi nisu dali svojim igračima da napuste tim, još postoji nekakva nada, ali Baskonija i Valensija teško da će pustiti naše igrače. Očekujemo da Vasa dobije dozvolu, kao i Gudurić. Isto važi za Lučića i Jaramaza. Takva je situacija – rekao je Pešić.

Pohvalio je razgovore sa “vječitim” rivalima, za koje kaže da su bili jako produktivni.

– Mi smo imali sjajne razgovore sa predstavnicima Partizana i Zvezde, dogovorili smo se da to budu po tri igrača iz obe ekipe. Zvali smo malog Topića iz Zvezde, ne možemo na toj poziciji da se pohvalimo. Da se upoznamo sa njim na treninzima bolje. Ne možemo da računamo na Koprivicu, nemoguće je pozvati nekog drugog, do 31. je bio rok da prijavimo, sve taksativno govorim. Pravila su takva. Nedović je zamolio da preskoči prozor, jer se ne oseća da je spreman, nije do kraja fit. A igrač koji nije fit, bolje je i za nas i za reprezentaciju da ne bude tu.

Upozorio je Pešić da u kvalifikacijama za Mundobasket svako svakoga može da dobije.

– Dobrić je bio tu, povredio se, zahteva malo mirovanja, nadamo se da će se odmoriti za sutra. Taj prozor za nas je zahtevan i u svemu tome ima dosta improvizacije. Ne zavisi od nas nego od drugih okolnosti. Isticao sam to uvek, nema automatizma za postizanje rezultata, sve mora da se završi. Ali, želja i motivacija, spremnost da se da maksimum, to nam nije falilo ni u prethodnom prozoru. I ovo što nas sada očekuje pred Veliku Britaniju. Što se njih tiče, to je ekipa koja je uigrana, ne menjaju ekipu, svi su na okupu, zajedno će nastupiti, stalno igraju u Njukaslu, to je njihova hala. Pobedili su Tursku tu. Imamo informaciju za njih, kada smo igrali pred 20.000 gledalaca protiv Grčke, to je bio najveći spektakl te večeri, isti dan je Letonija dobila Tursku sa 28 razlike. Belgija je pobedila šampiona Evrope u Gruziji, kao i druge ekipe. Mi moramo da znamo gde smo, pogotovo kada smo u ovakvom sastavu bez svih igrača. Englezi, zar oni igraju košarku pored fudbala? Pobedili su Tursku, igrali su sa Letonijom. Oni su u zadnjem minutu izgubili utakmicu protiv njih. Igrali su u kompletnom sastavu sa igračima iz Evrolige, NBA lige. Velika Britanija je imala pobedu, ali je izgubila. Respektujemo tu ekipu, pripremamo se kao da nam je poslednja utakmica. Svaka kvalifikaciona može da bude zadnja, jer se bliži odluka. Radimo na tome da napravimo da se uigramo kroz neki sistem u napadu i odbrani, nadamo se da će ovi momci koji su sada u procesu pripreme da budu spremni. Ako si zdrav, možeš da daš maksimum u ovom trenutku – naglasio je.

Selektor se obratio zbog povreda igrača, ističe da je situacija sa Jovićem dosta dobra, kao i sa Lukom Mitrovićem, a da će Dobrić otići na snimanja.

– Stefan Jović je u dobrom fizičkom stanju, sanirao je povrede koje su ga mučile, imao je oporavak od mesec dana, ušao je u rehabilitaciju, nikada bolje nije izgledao. Fali nedostatak igre, poseduje ogromno znanje i nadamo se da će pomoći timu. Mitrović je imao povredu, to je prošlo, trenirao je danas, juče je bio pošteđen, on već drugu sezonu igra na veoma visokom nivou, zaslužio je i ranije da se pozove. Takav jedan igrač spreman, iskusan, koji daje dve godine uzastopce veliki doprinos rezultatima Zvezde. U dobrom je stanju. Ostali su dobro, sem Dobrića koji ima tu malu povredu, otišao je da napravi magnetnu rezonancu.

Udario je na ABA ligu zbog toga što nije željela da pomjeri pojedine utakmice ili cijelo kolo zbog reprezentacija sa prostora Jugoslavije.

– Iskreno da kažem, praktično ništa ne mogu da kontrolišem. Imate situaciju Turske, mi smo se polomili, od septembra kada sam došao, zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom smo uputili pismo ABA ligi da zamolimo da se odloži zadnje kolo pred kvalifikacije. ABA liga je to odbila, nije htela da razmatra našu situaciju. Turska je sada odložila utakmicu redovnog kola. Oni nisu igrali u subotu i nedelju, bili su u kompletnom sastavu. Do utorka će da budu zajedno, turski igrači se posle vraćaju i pripremaće se za redovno kolo Evrolige. Svi pokušaju da se objasni značaj ne samo naše reprezentacije, nego i okruženja nisu naišla na razumevanje. Šta bi mi mogli da menjamo? Sa našeg aspekta i mog – ništa. Osim razgovora sa igračima, treninzima, razmenom informacija, to ne postoji, nije moguće. To je jedan haos u kojem mi živimo. Možda nekog igrača bih pozvao, a neko ne. Ali to je nebitno.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button