KOŠARKANBA

„Jokić ne juri brojeve kao neki, on igra šah“

Trener Denver Nagetsa Majk Maloun pohvalio je centra svog tima Nikolu Jokića poslije sjajnog izdanja u pobjedi nad Čikago Bulsima 126:103.

Nije se Jokić usredsredio na poentiranje, završio je sa 8 poena (4-4 iz igre), 6 skokova i 14 asistencija.

– To je ono što rade veliki igrači. Može da vas pobijedi na tako mnogo načina. Recite mi, 14 asistencija za manje od 28 minuta? Pa to je šala! Izgubio je samo dvije lopte. To je ono ne što ga pravi ne dobrim, već sjajnim igračem. Privlačio je mnogo pažnje na sebe, igrači nisu morali da igraju nezavisno od njega, već sa njim, jer on sa 99 odsto sjajno čita igru. Zaista moram da mu odam počast na ovoj plejmejkerskoj partiji – rekao je Maloun i dodao:

– Ja sam uz Nikolu. On će se pobrinuti za brojke tokom sezone. Najvažnije je da sad imamo skor 9-4, da smo dobili tri od posljednja četiri meča na strani. Nikola je našao način kako da utiče na igru, to su bile asistencije. To je ono što poštujem kod njega. Posljednje dvije godine bio je MVP, bez da je ikada jurio te brojke. Imate druge igrače u ligi koji to čine, koji se trude da ispune statističke kolone, da bi mogli da kažu: ’Hej, vidite moju statistiku’. Nikola ne brine o brojkama, nego o pobjedama. Jednu smo ostvarili večeras, a tokom sezone, njegovi brojevi će biti tamo gdje bi trebalo da budu. I još jednom će biti u priči oko MVP jer je previše veliki igrač da ne bude u toj grupi.

Maloun i Jokić već se dugo poznaju i kreću se ka, nadaju se svi u Koloradu, nečemu velikom.

– Ponosni smo na to što smo ga draftovali prije mnogo godina. Znamio se osam godina, to što smo izgradili od temelja do sada, najvažnije je da smo zadovoljani. Još nismo ostvarili cilj, a to je da osvojimo prsten. To je ono što motiviše Nikolu, mene, sve u toj svlačionoci. Svi igrači vole Nikolu i vole da igraju sa njim – ističe trener Nagetsa i još hvali Jokića:

– Lepota naše igre u ofanzivi je što dobro čitamo igru, što reagujemo jedni na druge. Kada imate najboljeg ‘kvoterbeka’, kad uzme loptu, kad je dodirne, zagradi se, gdje god da se nalazi, on tačno zna da je čuvan, ali isto tako dobro zna gde su svi ostali. Često koristim tu šahovsku analogiju i kažem da on igra šah. Uvijek je dva do tri koraka ispred svih i to ga čini tako posebnim. Njegov IQ posebno. Cijenim njegovu nesebičnost. Obožavam kad uđem u salu i Nikola je usred priče. Kada pokazuje na tablu i kaže, momci, moramo da uradimo ovo ili ono… To nema cijenu. Mora da nastavi da radi tako. Kada je glasan i kada se čuje, zaslužuje respekt jer ga svi slušaju i kažu, on je uvek u pravu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Web Hosting
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button