EVROPAKOŠARKA

„VEČITI“ U IŠČEKIVANJU U utorak konačna odluka o proširenju Evrolige

Dioničari Evrolige će razgovarati u utorak 18. aprila, a tema sastanka trebalo bi da bude proširenje elitnog evropskog takmičenja pred sezonu 2024/2025, piše glavni urednik „Jurohupsa“ Aris Barkas.

Trenutno nema vremena za proširenje u narednoj sezoni, iako je od starta tekuće sezone bilo jasno da će Evroliga profitirati od većeg broja timova, piše „Jurohups“.

Od starta sezone se o potencijalnim novajlijama u Evroligi najčešće govori u kontekstu tima iz Dubaija, ali i velikim centrima u kojima bi Evroliga željela prisustvo – Parizu i Londonu. Timovi iz ova dva velegrada sa priličnim uspjehom su se dosad takmičili u tekućoj sezoni Evrokupa, a dodatni značaj nosi i činjenica da udio u vlasništvu tih ekipa imaju Amerikanci.

Djeluje da Evroliga ima jasnu strategiju proširenja i da je pitanje vremena kada će se plan stopostotno sprovesti u djelo. Ipak, stvar nije tako prosta.

Ma koliko velika tržišta poput Pariza, Londona i Dubaija delovala primamljivo, Evroliga ne može da previdi značaj mjesta na kojima je evropska košarka dobro utemeljena i veoma voljena. U Parizu, Londonu i Dubaiju bi „ukorenjenost“ košarke trebalo da krene od samog početka, dok takvih problema ne bi bilo u Italiji, Španiji ili Srbiji, gdje postoji velika tradicija.

KK Partizan

Dosadašnji sastanci su poručili da su najbliže dugoročnoj licenci, od timova koji je već dosad nisu dobili, ekipe Monaka i Virtusa. Uz 13 timova koji već imaju dugoročnu saradnju sa Evroligom, kao i CSKA koji spada u to društvo, ali zbog sankcija ne može da se takmiči, to znači da preostaju samo dva mjesta za nove Evroligaše.

– Bez ikakve sumnje, aktuelna sezona Evrolige je pokazala koliko donosi dinamični duo Partizana i Crvene zvezde. Kao i u svim dobrim rivalstvima, iako su klubovi ‘neprijatelji’, oni moraju da koegzistiraju kako bi uvećali svoj uticaj na svakom nivou na terenu i van njega – piše novinar Aris Barkas o aktuelnom raspoloženju u Evroligi.

Nije tajna da je najbliže rješenje za sledeću sezonu ono prema kojem bi se Valensija vratila u Evrokup, a pobjednik tog takmičenja bi dogodine igrao Evroligu. Ipak, Valensija je jak kandidat zbog nove arene koju će sagraditi. Ako bi se uračunali Pariz, London i Dubai, uz eventualni povratak CSKA i Zenita, ubrzo bi nova realnost bila Evroliga od 24 tima.

Ipak, takve promjene su „na dugom štapu“, a ono što je trenutno najizglednije za sezonu 2023/2024. jeste učešće Crvene zvezde, Partizana, Virtusa i pobjednika Evrokupa, uz povratak Valensije u Evrokup, piše Jurohups.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button