KOŠARKANBA

OMAŽ JOKIĆU Suptilni detalji koji ga čine nezaustavljivim

Nikola Jokić treću sezonu u nizu dominira NBA ligom, a prestižni “Ringer” ističe ono što Srbina razdvaja od drugih superstarova.

Jokić je imao skoro tripl-dabl prosjek, glavni je kandidat za MVP priznanje, treće u nizu, a iako su ga svi rivali više nego dobro upoznali, i dalje je za sve njih nerješiva enigma.

– Dvostruki MVP nije najopasniji sa loptom u rukama, već trenutak prije nego što je primi. U tom trenutku je plejmejker zarobljen u tijelu od sedam stopa (213cm, prim. aut) nazaustavljiv – ističe u svojoj kolumni Majkl Pina.

Pina je nanizao desetak Jokićevih oružja od kojih neke naziva “noćnim morama”, a onda dolazi do srži svoje priče.

– Korijen svih Jokićevih uspjeha nalazi se u suptilnim trenucima koji su uvod u te poteze. Kada je bez lopte, sprema se da primi dodavanje, Jokić se pretvara u najjedinstvenijeg igrača u košarci. Ovdje se dvostruki MVP ističe u odnosu na ostale, dok istovremeno predstavlja jedan od najefikasnijih napada svih vremena.

Protivnici moraju konstantno da se fokusiraju na odbranu na Jokiću, čak i kada ga udalje od koša, neprestano moraju da se bave njegovim taktiziranjem koje je istovremeno metodično, kamuflirano i haotično.

– Ne možete se pripremiti za svaku situaciju jer ne znate gdje će on biti – kaže trener Seltiksa Džo Mazula, – Mogao bi da bude u lijevom bloku, mogao bi da bude u desnom bloku, mogao bi da bude na vrhu reketa… taj nivo kreativnosti i naizmeničnosti ga čini veoma teškim da za čuvanje, i super je što on to prihvata.

Čak i da se Jokić ponaša kao “tradicionalni” centar, on bi ipak bio Ol-star, smatra Pina.

Mogao je da igra isključivo pik-en-rol, da napada samo obruč, da “kampuje” u reketu poput Jonasa Valančunasa, Nikole Vučevića ili Džoela Embida.

– Umjesto toga, Denver otključava sve njegove vještine – a u tom procesu i svih ostalih igrača – pomjerajući Jokića sa raznovrsnih pozicija koji primoravaju odbranu da u hodu odgovara na neprijatne situacije. U velikoj mjeri zahvaljujući ovim akcijama – oblikovanim i usavršenim u posljednjih nekoliko godina – Nagetsi su možda na putu da osvoje prvu titulu u istoriji franšize – smatra kolumnista “Ringera.

Jokić je bez premca kada su u pitanju centri koji koriste kretanje van lopte – bez obzira na poziciju najefikasniji je igrač u ligi u tom segmentu.

Jokić je ove sezone imao 9,5 “skrinova” po utakmici, što je skoro duplo više od sljedećeg najvišeg prosjeka bilo kog centra.

– Mislim da on ima um igrača sa svih pet pozicija – kaže pomoćni trener Nagetsa Dejvid Adelman.

– Ne radi se samo o osjećaju ‘U redu, oni me skriniraju. Ja sam u uglu.’ Kada uhvati loptu, već zna kako se odbrana okreće. A kada imate takav osjećaj – koji je u osnovi kao osjećaj Ol-star plejmejkera, ali ste centar od 7 stopa – to je nevjerovatno. I mislim da je zato bio tako uspješan i da ga možemo koristiti ovako jedinstveno, jer nikada nije postojao neko kao on.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: credit cards shop
  2. Povratni ping: 주식
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button