EVROPAKOŠARKAREGION

“MAJSTORICA ODLUČUJE” Zvezda posljednji brejk u finalu napravila 2017.

U četvrtak pada odluka o pobjedniku ABA lige. Peta odlučujuća utakmica se igra u Štark Areni, Partizan je domaćin što tradicionalno nosi veliku prednost u finalima.

Crvena zvezda jeste vezala dvije pobjede i sa ivice ponora došla u situaciju da se bori za titulu. U mnogim okolnostima to se smatra ozbiljnom psihološkom prednošću, promena momentuma itd. Međutim, istorija je pokazala da to u plej-ofu ABA lige mnogo ne znači.

Posebno u finalnim serijama jako se teško dolazi do brejka. Posljednje tri serije riješene su poslije maksimalnih pet utakmica, u kojima je svaka ekipa uspijevala da odbrani domaći teren u svakoj utakmici. Ovo će biti četvrto uzastopno finale koje se rješava u pet utakmica, a trenutno su domaće ekipe u seriji od 22 uzastopne pobjede u finalnoj seriji.

Posljednji put da je neka ekipa napravila brejk u finalnoj seriji dogodilo se 2018. Tada je Budućnost u prvom susretu savladala Crvenu zvezdu u Pioniru, napravila brejk, koji je potom odbranila sa dvije pobjede u Morači i osvojila titulu. To je ujedno posljednji put da je Zvezda ostala bez titule u ABA ligi. Zanimljivo, kada god se igrala peta utakmica u plej-ofu ABA lige, a to je bilo u posljednja tri navrata, svaki put bi Zvezda slavila.

Međutim, svaku od tih utakmica Zvezda je igrala kao domaćin, a sada prvi put igra kao gost. I da bi osvojila titulu mora da napravi brejk, a na njega u finalima Zvezda čeka od 2017. Tada je u trećoj utakmici finala savladala Cedevitu i ukupnim rezultatom 3:0 osvojila titulu.

Nevažno za ovu seriju, ali je zanimljivo da Partizan na brejk u finalnim serijama čeka još duže. Posljednji put Partizan je u finalnoj seriji ABA lige slavio na gostujućem terenu 2007. kada je pobijedio FMP u Železniku. Doduše, kasnije se dugo godina igrao Fajnal for, tako da Partizan u suštini i nije igrao mnogo finalnih serija.

Dakle, iako se Zvezda pokazala kao majstor za majstorice, šanse nisu na njenoj strani, jer gosti u ABA finalima tradicionalno loše prolaze.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button