EVROPAKOŠARKAREGION

Pešić o spisku reprezentativaca za Mundobasket

Varljivo leto košarkaški će obeležiti 19. Svetsko prvenstvo (Kup), krajem avgusta u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Još jedna (ne)ograničena količina nacionalne nade, još jedan popravni ispit seniora Srbije, koji su menjali sastav i selektore, ali su 2021. kao i 2022. bolno padali na Italiji, u kvalifikacijama za OI, pa na EŠ. Planetarno takmičenje može biti prekretnica, pa se „cupka“ dok se iščekuje spisak kandidata.

Za razliku od Španije, aktuelnog evropskog šampiona, Grčke, ali i još nekih učesnika, ovdašnja javnost moraće još strpljivo da sačeka listu reprezentativnih kanidata Svetislava Pešića. Ili još konkretnije, hoće li zaigrati Nikola Jokić, šampion NBA i MVP finala, Bogdan Bogdanović ili Vasilije Micić. A udarni trio nije jedina nepoznanica.

– Naravno da računam na sve igrače, a kada dođe vreme, bićete upoznati sa spiskom. Zato sada ne pričam o imenima. Neki drugi učesnici SP, objavljuju spiskove, šire ili uže, na kojima može biti 12, 14, ili više potencijalnih reprezentativaca. Mi za tim nemamo potrebe zato što su neki kandidadti povređeni, drugi „izlaze“ iz povreda, treći se leče, četvrti su operisani, kao što ima onih koji su potpisali ugovore u NBA, igraju Letnju ligu u Americi… A i po pravilima FIBA, samo 12 dana pre oficijelnog starta Kupa, može da se objavi spisak (24 imena) igrača. Znači, nijedna federacija ne mora, pre pomenutog datuma, da obelodani spisak – kaže selektor Srbije.

Iskusni stručnjak ipak, neće iskoristiti FIBA „mogućnosti“, ali ni njegov spisak sa najverovatnije 16 kandidata, neće ugledati svetlost sajta Košarkaškog saveza Srbije pre početka druge polovine jula, a nedelju dana kasnije sledi „sudar“ sa predstavnicima medija.

Ono što su neki američki mediji „načeli“ pre nekoliko nedelja, da će Jokić zbog privatnih obaveza preskočiti predstojeću reprezentativnu akciju, u međuvremenu je, na ovim prostorima, poprimilo oblik velike zabrinutosti. Sve začinjeno neprijatno dugim neizjašnjavanjem Somborca.

Ni prvi plejmejker, Micić, posle parafiranja trogodišnjeg ugovora sa Oklahomom, nešto nije razgovorljiv na reprezentativne teme, iako nema obavezu da igra Letrnju NBA ligu.

Postoje indicije da će Bogdanović zdrav i oran da obuče dres u kojem smo ga poslednji put gledali na SP pre četiri godine. Ako bek Atlante nije problem, muke sa NBA se tu ne završavaju. Zato Nikola Jović (razvojni tim Majamija) može biti pod velikim znakom pitanja, kao i prošlog leta, kada nije dobio dozvolu kluba da se priključi nacionalnoj selekciji. Kao i Aleksej Pokuševski, koji je još polomio nadlakticu u finišu sezone najjače lige sveta. Pitanje je da li će krilni centar Oklahome uspeti da se oporavi do početka priprema, ili ćemo još čekati njegov seniorski debi. Filip Petrušev, ne odustaje od NBA sna, pa trenutno igra Letnju ligu za Filadelfiju, što (ne) mora da bude i preskakanje reprezentativne akcije.

Lakši deo reprezentativne priče bi trebalo da se odnosi na iskusne srpke igrače po evropskim klubovima, čiji odaziv bi mogle da pokvare samo povrede, kao u slučaju operisanog Vladimira Lučića. Od Nikole Kalinića, preko Nikole Milutinova, Vanje Marinkovića, Marka Gudurića, Dejana Davidovca, Dušana Ristića, Ognjena Jaramaza… Tu su i Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Alen Smailigaić, Aleksa Avramović…

Inače, 19. Svetski šampionat je na programu od 25. avgusta do 10. septembra, a Srbija će mečeve prve faze (Kina, Južni Sudan, Portoriko), ali i sve (eventualne) preostale, igrati u Manili. Sport klub

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button