EVROPAKOŠARKAREGION

NEKA TU I OSTANE Košarka se vratila kući

Ko su momci koji su budućnost srpske košarke?

Juniorska reprezentacija Srbije se popela na krov Evrope, prvi put posle pet godina čekanja.

Nove nade srpske košarke su na dominantan način uspeli da podignu trofej na domaćem terenu u hali Čair, gde su navjači na sjajan način bodrili “orliće”.

Srbija je na ovom turniru kojeg su pratili veliki problemi (prokišnjavanje hale, trovanje hranom) pobedili sve svoje rivale i tako pokazali svima da su oni trenutno najbolji na starom kontitentu u ovom trenutku.

To se najbolje može dokazati velikim trijumfom u finalu nad moćnom Španijom, koja nije izgubila u ovom uzrastu od 2018. godine, kada su zauzeli tek osmo mesto na turniru u Letoniji, gde je Srbija na dominantan način predvođena sjajnim Markom Pecarskim i Filipom Petruševom osvojila zlatnu medalju.

Pet godina smo morali da čekamo na novo odličje orlića koji su na domaćem terenu redom pobeđivali, Češku (113:56), Finsku (96:72), Sloveniju (75:64) .

Potom je u osmini finala savladana reprezentacija Danske (107:62), u četvrtfinalu su bili bolji od Izraela (83:65), u polufinalu je pobeđena najveće iznenađenje turnira, reprezentacija Nemačke (65:54), i onda u finalu Španija (81:71), koja je pre početka utakmice slovila za favorita u borbi za najsjajnije odličje.

Uspeh mladih reprezentacija Srbije su uvek bile dobar zamajac za kasnije dobre rezultate seniorskog tima, za koji se nadamo da će ga biti još ove godine na Mundobasketu.

Ostaje nam da vidimo Koliko ćem ovih mladih momaka stići do seniorskog tima, od ovih zlatnih momaka se ističu Nikola Topić, koji se već našao na širem spisku Svetislava Pešića.

U budućnosti očekujemo da dres A reprezentacije Srbije obuku možda i Mitar Bošnjaković kao i Bogoljub Marković.

Iz poslednje generacije koja je bila prvak Evrope u ovom uzrastu u nacionalnom timu je jedini ostao Filip Petrušev koji će od sledeće sezone igrati u NBA ligi za ekipu Filadelfije.

Ovo su zlatni momci koji su vratili veru u srpsku košarku.

1. Aleksa Ristić, plejmejker Mege je na ovom turniru prosečno beležio 6,9 poena, 2,7 skokova i 1,7 asistencija. Svoju najbolju partiju je pružio na utakmici osmine finala, kada su orlići ubedljivo pobedili Dansku.

3. Andrej Kostić, nije puno igrao bek Crvene zvezde, nije imao preveliki uticaj na ovom turniru. U proseku je beležio 1,5 poena i 0.5 skokova.

6. Bogoljub Marković, fenomenlan je bio krilni centar Mege na ovom prvenstvu, na skoro svakoj utakmici je bio dvocifren. Svoju najbolju partiju je upisao protiv Slovenije, gde je upisao 26 poena. Dabl dabl učinak je imao u polufinalu, kada je na meču protiv Nemačke Izraela gde je u dve kolone imao dvocifreni učinak.. To ga je sve dovelo do toga da bude član najbolje petorke turnira. U proseku je imao 14,1 poen, sedam skokova i 1,7asistencija.

7. Andrej Mušicki, jedan od najbitnijih igrača u ovoj ekipi Srbije. Plej Mege je bio jedan od najvažnijih u organizaciji igre “orlića” . Svojom frenetičnom borbenošću je mučio Špance u finalu i bio jedan od najboljih u meču za zlato, gde je upisao 12 poena. Prosečno je 6,4 poena, tri skoka i 4,3 asistencije.

8. Mitar Bošnjaković je jedini internacionalac u reprezentaciji Srbije, jer trenutno nastupa za Real Madrid. Perfektan je bio u finalnoj utakmici, kada je iz nekih nemogućih pozicija nervirao Špance svojim poenima. Odličan je bio u defanzivi, gde je velikom borbenošću omogućio Srbiji dosta lakih poena. Utakmica protiv Španije, protiv igrača koje najbolje poznaje je i njegova najbolja na ovom turniru, jer je na meču za zlato upisao 21 poen. U proseku je beležio 11,3 poena, 4,4 skokova i 1,4 asistencije.

9. Pavle Nikolić, od velike koristi je krilo reprezentacije Srbije bilo na putu do zlata. Na skoro svim utakmicama je beležio dvocifrene partije i svoj nivo igre je podizao kako se turnir bližio kraju. Nemcima je ubacio 11 poena, Fincima 14, dok je u finalu na meču protiv Španije upisao sedam poena. Košarkaš Borca iz Čačka je u proseku na ovom prvenstvu Evrope beležio 11,1 poen, 5,3 skokova, 1,4 asistencije.

11. Đorđe Ćurčić, košarkaš Borca je na meču protiv Finske imao dvocifreni učinak kada je upisao 11 poena, dok je u finalu protiv Španije imao tri. U proseku je beležio 6,6 poena, 3,3 skokova i dve asistencije.

13. Ognjen Romić nije košarkaš Dinamika puno igrao, najveću minutažu je imao na meču prvog kola kada je za 17 minuta upisao devet poena. Na prvenstvu Evrope je u proseku imao 3,8 poena, 2,6 skokova i 0,8 asistencija.

31. Matija Milošević, plej Borca iz Čačka je na utakmicama protiv Finske i Danske imao po osam poena i to su bile njegove najbolje paritje na ovom turniru, gde je u proseku imao 3,1 poen, 1,4 skokova i 0,4 asistencije.

33. Pavle Mišić, odličan je bio centar Crvene zvezde u finalu. Dobro je izašao na kraj sa visokim centrom Španije, gde je u odbrani imao veliki uticaj i koji je odlično gradio obruč i tako omogućio da Srbija u finalu nadskoči Špance. U meču za zlato je imao četiri poena, najefikasniju partiju je imao protiv Izraela, gde je imao 14 poena. U proseku je imao 5,2 poena, 3,8 skokova i 0,5 asistencija.

41. Nikola Topić, MVP prvenstva Evrope za igrače do 18. godina. Ova rečenica dovoljno govori o tome kakav je igrač Topić, odnosno bolje reći kakav će tek igrač da postane. Plej Crvene zvezde je bio alfa i omega ovoga tima, on je dirigovao ovim timom, on je taj koji je pokretao uglavnom sve akcije reprezentacije Srbije, kolika je on takorežio zvezda ovoga tima dovoljno govori da mu je u finalu cela hala skandirala njegovo ime i prezime. Baš protiv Španije je imao najbolju utakmicu, gde je imao 24 poena, a tokom celog turnira je imao dvocifrene partije. U proseku je Nikola Topić beležio 15,3 poena, 3,7 skokova i 5,1 asistencija.

To su bili zlatni momci koji su nadamo se dali najavu lepših dana za srpsku košarku i verujemo da će ovo biti samo jedna od zlatnih medalja koju će ovi košarkaši doneti ovoj zemlji.

I nadamo se da će ovo biti najava da će Srbija ponovo biti dominantna u Evropi, a što da ne i na svetu, jer je ovo ipak zemlja košarke.

Njih je predvodio selektor Nenad Stefanović, koji se ovim uspehom nematnuo za neka buduća vremena, posle finala je napomenuo da se košarka vratila kući, a mi se nadamo da će tu i ostati na duže.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button