KOŠARKANBA

PRIJE TRI GODINE ODBIO ZVEZDU Bek srpskih korijena preko Sidneja do NBA

Dejan Vasiljević, australijski košarkaš srpskih korijena, dobio je ugovor sa Vašington Vizardsima.

Vasiljević je dobio ugovor pod oznakom “Exhibit 10”, negarantovani jednogodišnji minimalni NBA ugovor.

Tim ima pravo da u svakom trenutku raskine ugovor, ali on može do početka nove sezone da preraste u “dvosmjerni”.

To bi omogućilo 26-godišnjem beku da paralelno nastupa za Vizardse i njihovu filijalu iz Dži lige Kepital Siti Go-Go tokom cijele sezone.

Ukoliko NBA tim raskine ugovor sa košarkašem na “exhibit 10” ugovoru, igrač ipak dobija 75 hiljada dolara i priliku da tokom 60 dana bude igrač tima u Dži ligi.

Vasiljević je rođen u Kanadi, u Kalgariju, ali se njegova porodica preselila u Melburn kada je imao šest godina. Igrao je fudbal, tenis i kriket, dok sa 12 godina nije “otkrio” košarku.

Studirao je na univerzitetu Majami 2016-2020, iako su ga željeli još Stenford, LSU, Lujvil i Kalifornija, dok je prethodne tri godine igrao za Sidnej Kingse.

Mašina za trojke

Na ljeto 2022. je igrao Ljetnu ligu za Finiks Sanse, a u januaru je u Australiji postigao 42 poena pogodivši 10 trojki, a na 36 utakmica tokom sezone je prosječno bilježio 13,4 poena uz 4,3 skokova i 1,8 asistencija.

Tokom međusezone je igrao za Vizardse u Ljetnoj ligi, što mu je i donelo šansu da zaigra u NBA ligi na jesen.

Igrao je za mlađe selekcije Australije, sa kojom je osvojio bronzu na Univerzijadi 2019. u Italiji gdje je postigao 33 poena (6/10 trojke) u meču za treće mjesto sa Izraelom.

Prije nekoliko godina ga je zvala Crvena zvezda, ali uz plan da prvo igra za FMP, što njemu nije odgovaralo pa je izabrao Sidnej sa kojim je osvojio dvije uzastopne titule.

Otac mu je bivši srpski rukometaš Todor Vasiljević, koji je kao veliki obožavalac pokojnog Dražena Petrovića pokušavao da Dejana razvije po njegovom uzoru.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button