EVROPAKOŠARKA

Stranac u reprezentaciji?; “Sramota, pogotovo za Špance”

Henrik Detman, nekadašnji selektor Njemačke, imao je šta da kaže o naturalizaciji stranaca.

Henrik Detman je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine osvojio bronzanu medalju sa Njemačkom, a iako se više ne bavi trenerskim poslom imao je šta da kaže.

U razgovoru sa finskim medijima, nekadašnji selektor te zemlje se osvrnuo na sve češću situaciju sa naturalizacijom stranaca koji se na taj način uvode u nacionalne timove.

– Anderson igra za Kinu i njegov slučaj je politički veoma interesantan. Vlade finansiraju sport jer se takve stvari uvijek gledaju na drugačiji način – počeo je Detman priču.

O sve većoj naturalizaciji, rekao je:

– Protivio sam se još dok sam bio selektor Njemačke i to je ostavilo ožiljak nakon loših odnosa sa njemačkim savezom – objasnio je Detman i nastavio priču iz 2011. godine kada je bivši plejmejker Zvezde Omar Kuk postao reprezentativac Crne Gore.

– Kada su Kuka pitali šta voli o Crnoj Gori, rekao je da nikada nije ni bio tamo. Teško da je dobio kompenzaciju u crnogorskoj valuti – iskreno je rekao nemački trener.

Reprezentacija Španije je bila bez nekih bitnih igrača na Evrobasketu i okrenuli su se Amerikancu Lorenzu Braunu sa kojim su osvojili zlato.

– Uvijek sam bio protivnik ovakvih stvari, pogotovo za Špance. Sramota. Ne trebaju ti takvi trikovi da bi pobijedio Finsku – kaže Detman.

Osvrnuli su se i na bivšeg igrača Partizana Džamara Vilsona koji je igrao upravo za Fince.

– Finsko državljanstvo i ulazak u reprezentaciju su bile velike stvari za Vilsona samog i njegov identitet. Recimo, prije nego što je uopšte i odigrao meč za Finsku on je u svlačionici znao da otpjeva cijelu himnu – prisjeća se nekadašnji selektor.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button