KOŠARKA

Katastrofalni Šruder (4/26) umalo poslao Nijemce kući – Bertans promašio šut za pobjedu

Košarkaši Njemačke plasirali su se u polufinale Mundobasketa.

Njemačka – Letonija 81:79

(13:16, 23:18, 26:25, 19:20)

“Panceri” su u veoma uzbudljivoj završnici bili bolji od Letonije rezultatom 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20).

Nijemci su tako upisali i šesti trijumf i spriječili Letonce da postanu prvi debitant na Svjetskim prvenstvima koji je stigao do polufinala. Ujedno su i zakazali meč sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi za finale.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Franc Vagner sa 16 poena i osam skokova. Andreas Obst je dodao 13, Moric Vagner 12, a dvocifren je bio još i Johanes Timan sa 10 poena i sedam skokova.

Više od njihovih nastupa, pamtiće se onaj Denisa Šrudera i to ne po dobrom. Plejmejker Nemačke je svih devet poena postigao u drugom poluvremenu, imao je četiri asistencije, četiri ukradene i dve izgubljene lopte.

Na prvi pogled, solidna statistika, sve dok se ne prodre dublje. Šruder je meč otvorio sa 13 promašaja, a završio ga sa šutem iz igre 4/26. Za tri je imao 0/8.

Kod Letonije se istakao Arturs Žagars sa 24 poena i osam asistencija, odnosno Davis Bertans sa 20 poena. Dvocifren je bio još Ronald Šmits sa 14 poena i osam skokova.

Daleko bolje su meč otvorili Letonci, koji su najavili već u uvodnim minutima da bi mogli da dođu do još jednog “skalpa” posle Francuza, Španaca i Brazilaca.

Meč su otvorili serijom 13:3, zahvaljujući raspoloženom Rolandsu Šmitsu i Davisu Bertansu koji je u prvom poluvremenu ubacio četiri trojke iz samo pet pokušaja.

Selektor “pancera” Gordon Herbert je odmah reagovao i pozvao tajm-aut kod prve dvocifrene prednosti protivnika, a pauza je prijala njegovim igračima.

Tačnije svima, sem Denisu Šruderu koji će do poluvremena čak devet puta bezuspešno pokušati da se upiše u strelce.

Uprkos slabom izdanju njihovog ponajboljeg igrača, Nemačka je uspela ne samo da sustigne Letoniju već i da preokrene.

Ključan je bio ulazak sa klupe Johanesa Timana koji je ekspresno ubacio osam poena bez promašaja i tako dao veliki doprinos seriji Nemačke od 14:3 koja je dovela do promene na semaforu.

Do pauze nije bilo većih naleta bilo koje od dve ekipe koje se nisu proslavile šuterskim procentima.

Nemačka je najviše uspela da se odvoji na pet poena, bilo je podosta preokreta, ali su na odmor ipak otišli sa prednošću nakon trojke Maodo Loa.

Drugo poluvreme je krenulo silovito već u uvodnih osam sekundi koliko je trajao prvi napad. Odmah se digao na trojku Bertans, pogodio i to uz faul Franca Vagnera.

Na drugoj strani je “divljao” Šruder koji je nerezonskim šutevima i probijanjima najpre sustigao neslavan učinak Bogdana Bogdanovića protiv Italije (1/13), pa ga do sredine trećeg dela i “popravio” (1/15).

Letonci to nisu koristili uprkos raspoloženom Bertansu koji je nastavio da pogađa iz daljine, pa su Nemci konstantno bili u egalu ili prednosti sa kojom su i ušli u četvrtu deonicu (62:59).

Kazna je stigla na startu poslednjeg kvartala koji su Nemci otvorili serijom 8:0 za njihvovu prvu dvocifrenu prednost pri rezultatu 70:59.

Trojka Isaka Bonke ispraćena je ukradenom loptom i kucanjem Morica Vagnera, što je bila 10. izgubljena lopta Letonije. Tajm-aut je pozvan sa njihove klupe, ali nije bilo boljitka.

Nemci su nastavili da dominiraju i stigli su do 74:60 u trenucima kada Letonija gotovo puna četiri minuta poslednje deonice nisu imali pogodak iz igre.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button