EVROPAKOŠARKAREGION

„I Partizan ima 1-3 pa nije smenio Obradovića! Gde je Tobi?“

Svaki prethodni poraz se može oprostiti, ali i pobeda zaboraviti, posle večitog evroligaškog derbija, prvog u nizu, koji se igra 26.oktobra.

U regionalnom „zagrevanju“, Partizan se „smrzao“ u duelu sa Megom, dok je Crvena zvezda, sa novim trenerom Janisom Sferopulosom, nekako izašla na kraj sa FMP. Ali, u četvrtak uveče je međusobni duel, šansa da se rivalitet još pojača i, pošalje u svet sportska slika iz Arene.

– Večiti derbi je bio i biće drugačija utakmica u kojoj se nikada ne zna mogući rasplet, pa su predviđanja nezahvalna i često su padala u vodu. I ranije se dešavalo da slabiji, barem na tabeli, pobedi. U ovom momentu, Partizan deluje stabilnije u evroligaškim partijama. Protiv Olimpijakosa je dobro odigrao uprkos porazu. Na terenu su delovali bolje od večitog rivala, koji je u dve utakmice, vodio do 25. minuta, pa bi usledio pad. Možda šok terapija sa novim licem na klupi da rezultat. Ali, objektivna stvar je povreda Nemanje Nedovića. Kada sve saberem, blaga prednost crno-belima – priča Nenad Trunić za Sport Klub.

Plejmejker crveno-belih, sa početka 90-ih prošlog veka, kasnije trener i aktuelni univerzitetski profesor košarke, bez viška adrenalina, realno i diplomatski reaguje na potez uprave sa Malog Kalemegdana, posle nepunih mesec dana od starta sezone.

– Klub donosi takve odluke, a mi, ostali gledamo sa strane, pa možemo da se zapitamo – protivnik ima isti evroligaški skor (1-3), pa nije smenio Željka Obradovića. Zvezda je dovela duplo više (devet) pojačanja u odnosu na večite komšije, koji su zadržali kostur. Sa toliko novih igrača, neophodno je vreme i strpljenje. Pa i jedan Panatinaikos je kao crveno-beli bio izuzetno aktivan u prelaznom roku, i tamo je potrebno vremena. Veliki broj izmena u timu, zahteva vreme kod stabilnih i čvrstih kakav je Duško Ivanović. Mislim da je sve to bilo preuranjeno. Ljudi koji vode Zvezdu znaju zašto je povučen ovakav potez. Neki smatraju u nezgodno vreme, a možda je ovo urađeno baš zbog situacije sa dva derbija (drugi regionalni 30. oktobra) u nekoliko dana.

Dolaze NBA vremena

– Ne bih da pričam o Sferopulosu, osim da je odličan stručnjak. Ali, kao da dolaze NBA vremena, gde su igrači u nekim glavnim ulogama, za razliku od evropskog kontinenta, gde su na prvom mestu treneri, koji vuku poteze kao u šahu.

Novog trenera Zvezde, Grka Sferopulosa, bez obzira što je uspešno debitovao u Železniku, pravi izazov očekuje u Areni. Pre toga, trebalo bi ekspresno utvrditi „ko kosi, a ko vodu nosi.“

– Imajući u vidu toliku hiperprodukciju igrača, odnosno broj novih lica, još uvek se nije iskristalisala igračka hijerarhija. Jeste da svi treneri pričaju da im je potreban veći igrački fond zbog sve duže sezone, većeg broja utakmica, ali… Upeh ozbiljnog kluba nemoguć je bez jasne hijerarhije. Možda sam pristalica stare škole, ali u svakom timu mora da se zna šta, kako i koliko pojedinci rade uprkos velikim igračkim imenima. I opet se vraćamo na vreme potrebno treneru da ih oseti, vidi, snimi na treningu, iako su fantastični igrači. Da se zna ko rešava utakmicu, što je bio problem Zvezde, primera radi, i u duelu sa Žalgirisom.

Na drugoj strani, nema takvih dilema.

– Kod Partizana se zna da je Panter taj koji u odsudnim trenucima preuzima odgovornost, pa tek onda ostali. Po „čitanju“ igre, saigrači znaju da je to kapiten. E, sad, ne mora baš uvek tako, nije to zakucano, ali…

Partizan i Crvena zvezda igraju u četvrtak u 18:30 časova. Trunić nije od onih koji bi se vraćali u prošlost večitih derbija.

– To nije za poređenje, niti sećanje na neke davne utakmice nešto znači. Za derbije uvek postoji poseban naboj. Možda adut Crvene zvezde bude neko od onih koji su odlično plaćeni, pa eksplodira i, digne ili sruši sve trenerske zamisli. Nije ni večiti derbi, a ni ostalih „milion“ utakmica, pritisneš dugme, pa se odlično odigra. Obe ekipe su sigurno dobro radile, ali kada se kasno kompletiraš zbog reprezentativnih obaveza pojedinaca na SP, onda ne možete da se uzdate u veliki rad na treningu.

A gde je Tobi?!

– U onom šampionskom Čikagu, tačno se znalo ko je zadužen za skok, pa Rodman, a ko šutira, Džordan. Mi ih nemamo u Srbiji, ali ništa nije belo ili crno. Potrebno je vreme, a to je proces pravljenja tima, to traje. Nikom ne solim pamet. Obradović tačno zna mesto pojedinaca i timu. Možda se neki još „traže“, ali se nešto zna. A u Zvezdi, Tobi ne igra, ne znam razlog, zna ga trener. Doveden je kao veliko ime, ali očigledno da uloge nisu jasne. I ovo je pitanje za trenera i klupski menadžment.

Trunić smatra da i Partizan, kao i Crvena zvezda, poseduju adekvatan igrački kvalitet.

– Mislim da su crveno-beli sa Nejpirom jaki na „jedinici“. Jedino još da „nauči“ šta bi trebalo da radi. On bi sa pravim pristupom, mogao da reši utakmicu. Videćemo, možda se to i desi. Ipak, tas malo preteže na stranu Partizana. Ne zbog trenutnih rezultata, veći kontinuitea. Manje su menjali na ključnim pozicijama. Pre svih, ostao je Panter.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button