EVROPAKOŠARKA

Partizan napada Fenerbahče, a Obradović svog učenika

Košarkašai Partizana nastavljaju takmičenje u Evroligi, a od 20.30 sati gost u Štark areni biće turski Fenerbahče.

Crno-beli pred ovaj duel imaju skor 2-4, dok tim iz Istanbula u Beograd stiže sa pet pobeda i jednim porazom i nalazi se na četvrtom mestu na tabeli.

Ekipa Željka Obradović u prethodom kolu izgubila je od Baskonije u Vitoriji, dok je Fenerbahče u seriji od četiri vezane pobede, od kojih je poslednja bila protiv Olimpijakosa.

Slično kao i prošle godine, izabranici Dimitrisa Itudisa su bolje otvorili sezonu i u boljoj su formi u odnosu na Partizan, koji i dalje ima prazne minute bez fokusa, sa kojima je vodio bitku u prethodnih šest evroligaških mečeva.

Turski tim ove sezone karateriše efikasan napad, napravili su manje izgubljenih lopti od bilo koje druge ekipe – 10,3 po utakmici, a kada su u pitanju ukradene lopte i tu su najbolji (4,8).

Partizan je prvi u Evroligi kada je efikasnost u pitanju (86,2 poena po utakmici), a prednjači i u preciznosti u šut za dva poena (61,8 posto).

I jedni i drugi imaju kadrovske probleme, žuto-plavi iz azijskog dela Istanbula u prestonicu Srbije došli su bez Dajšona Pjera, Sertača Šanlija, Nika Kalatesa i Marka Gudurića.

Pre duela sa Partizanom, Fener je pobedio Tofaš u domaćem prvenstvu, kada su odsustvo većeg broja igrača na pravim način iskoristili Najdžel Hejs i Džonatan Motli, koji bi i u Beogradu mogli da budu glavne uzdanice grčkog stratega.

Adut Itudisa biće i Jam Madar, koji se vraća pred navijače koji su ga bodrili u sezoni 2022/23 i to nakon ne baš prijateljskog rastanka sa klubom iz Humske.

“Igramo protiv ekipe koja ima sjajnu okosnicu tima i vrlo dobrog trenera, kao i stručni štab. Partizan, kao i svi timovi koje je vodio Željko Obradović, ne prestaju da se bore do samog kraja. I uvek imaju sjajnu atmosferu u Beogradu. Agresivni su i defanzivno i u napadu. Ključna stvar po nas je da ostanemo u igri do samog kraja i da nastavimo da “rastemo” kroz principe na kojima radimo i treniramo. Naravno, za nas će ovo pre svega borba kojom ćemo testirati sebe koliko smo spremni u periodu kada moramo da se nosimo sa povredama igrača. Teška borba je pred nama”, rekao je Dimitris Itudis, trener košarkaša Fenerbahčea.

Sa druge strane, Partizan ne može da račina na kapitena Kevina Pantera, koji se još uvek oporavlja od povrede.

Mateuš Ponitka se vratio u trenažni proces, iza sebe ima dva odrađena treninga, ali je pitanje da li je to dovoljno za povratak na teren baš protiv Fenera.

“Fenerbahče je ekipa koja igra izvanredno na početku sezone, ima veliki kvalitet. Sposobna da igra na razne načine sa četiri ‘visoka’ ili tri ‘mala’. Ekipa koja uzima najviše šuteva za tri poena, preko 30 po utakmici uz veliki broj ubačenih. Karakteristika sem Motlija na petici, svi ostali šutiraju za tri poena, uključujući i njihove centre, to je stvar koja je nama bitna u pripremi ove utakmice. Oni imaju ogroman broj igrača u rosteru. Bilo koji igrač da fali uvek fali, ako su četvorica onda to nije lako. I pored povreda oni imaju dosta kvaliteta u timu, tako da mislim da mogu da igraju i bez svih tih igrača”, rekao je Željko Obradović, trener Partizana.

Pred sedmu rundu elitnog takmičenja u tabor crno-belih stigao je Bruno Kaboklo, dugo očekivano pojačanje u reketu.

Brazilac je u sredu odradio prvi trening sa ekipom, tako da će Obradović imati igrača više u rotaciji pred novi okršaj učitelja i učenika, koji su 13 godina bili nerazdvojni tandem.

Itudis i Obradović bili su najbliži saradnici u Panatinaikosu, kada su zajedničkim snagama vodili grčkog velikana do pet evroligaških tutula.

Nepoznanica između dva stručnjaka nema. U Beogradu ćemo videti njihov 14. međusobni okršaj u Evroligi, a u duelu kumova i prijatelja, Itudis ima prednost od jednog trijumfa (7-6).

Prošle sezone prvi duel Fenerbahčea i Partizana odigran je u Ulker areni u 15. kolu, kada se Obradović vratio na mesto uspeha posle dve godine, prvi put nakon odlaska sa mesta prvog trenera turskog velikana.

Tada je Partizan utišao je azijski deo Istanbula u dramatičnoj završnici sa 73:72, isti onaj koji je na početku meča aplauzima i ovacijama veličanstveno dočekao trenera Obradovića, kao znak zahvalnosti što je tokom sedam godina turski tim vodio do košarkaških visina i do sada jedinog trofeja u Evroligi.

Tog 22. decembra 2022. godine crno-beli su na Bosforu počeli da leče hronične boljke, kada su posle silnih poraza na jednu loptu, dobili tadašnjeg lidera u Evroligi i tim trijumfom umnogome odredili dalji tok drugog dela sezone.

Kum Itudis i Fenerbahče dug su naplatili dva meseca kasnije, 23. februara ove godine u 25. rundi, kada su u Štrak areni na sličan način pred više od 19.500 ljudi izvojevali trijumf (97:94).

Minule sezone domaći teren ni jednima ni drugima nije pomogao, ali ovaj put crno-beli se nadaju da će posle Crvene zvezde u grotlu Areni pasti i turski tim, za drugi trijumf na domaćem terenu.

“Očekuje nas veoma bitna utakmica pred našim navijačima. Dočekujemo jednu od najboljih ekipa u dosadašnjem delu Evrolige. Igraju dobru košarku, pa nas čeka ozbiljna, kvalitetna i zahtevna utakmica. Verujem da smo se dobro spremili i da ćemo pokazati pravo lice. Vreme je da pobedimo kod kuće i odbranimo domaći teren. Stalno pričamo koliko je važno da pobeđujemo na našem terenu, što znači nama, kao i navijačima, a na kraju krajeva i za poziciju na tabeli. Potrudićemo se da promenimo statistiku”, rekao je košarkaš Partizana Danilo Anđušić. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button