EVROPAKOŠARKA

Zvezda u Valensiji traži prvi trijumf van Beograda

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Valensiji u popularnoj “La Fonteti”, u okviru 12. kola Evrolige.

Utakmica između crveno-belih i španskog tima je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Zvezda je trenutno 15. na tabeli elitnog takmčenja sa četiri pobede i sedam poraza, dok je ekipa Valensije na skoru 5-6.

Ono što je zanimljivo, Valensija je upisala pet uzastopnih poraza u Evroligi, dok crveno-beli igraju promenljivo i posle dva poraza u nizu, savladali su ekipu Efesa rezultatom 97:83.

Pored toga, uprkos pobedi manje, imaju bolju koš razliku, s obzirom da posle 11 utakmica ona iznosi +21, dok kod španskog tima je to -33.

Zvezda u dosadašnjem delu sezone nije ostvarila pobedu na gostujućem terenu na pet utakmica van beogradske Arene.

S druge strane, Valensija igra bolje na domaćem terenu, u odnosu u gostima, pošto je od pet pobeda, četiri upisala u “La Fonteti”.

Statistika je na strani crveno-belih, 13 puta su se sastajali sa ekipom Valensije, uključujući i Evrokup, a slavii su u osam mečeva.

Ukoliko bi Evrokup stavili po strani, gde je Valensija dobila četiri duela, skor bi bio 8-1 u korist Zvezde.

Crveno-beli su slavili u poslednja dva susreta u Evroligi, a u poslednjem susretu u Beogradu, u 31. kolu prethodne sezone, upisal su ubedljivu pobedu (92:73).

Na redu je da taj niz nastave izabranci Janisa Sferopulosa, koji je istakao da se radi u veoma dobroj ekipi.

“Igramo protiv Valensije koja se bori snažno. Očekujem tešku utakmicu. Sa naše strane moraćemo da budemo koncentrisani, da igramo pametno ofanzivno i defanzivno i iskoristimo sve što ‘pročitamo‘ u napadu, kao i zaustavimo sve ono što oni budu radili, kako bismo imali šansu da pobedimo”, rekao je Sferopulos pred duel sa Valensijom.

Crvena zvezda u ovaj meč ulazi bez Adama Hange, koji se još uvek nije oporavio od povrede, dok su se ekipi još na prethodnim utakmicama priključili Branko Lazić i Šabaz Nejpir.

Kada je reč o zdravstvenom stanju u timu Valensije, ne bi trebalo da ima izostanaka, s obzirom da se za vikend vratio i Stefan Jović, koji je u porazu od Bilbao Basketa (79:85), odigrao 11 minuta i za to vreme upisao četiri poena i isto toliko asistencija.

U Valensiji, u sastavu nije već dugo Martin Hermanson, zbog operacije kolena.

Uprkos odlasku velikog broja igrača, koji su prošle sezone činili tim Valensije, ekipa se odlično pojačala početkom ove sezone, pored iskusnog prekaljenog centra Brendona Dejvisa, stigli su Semi Odželeje iz VIrtusa, Damijen Inglis iz Gran Kanarije, kao još nekolicina igrača.

Pored toga, Valensija je uspela da zadrži “kostur” ekipe, ostali su Kris Džons, Jered Harper, Havier Lopez Arostegui, Džozep Puerto..

Ipak, u dosadašnjem delu sezone, prema individualnoj statistici su košarkaši crveno-belih bolji u više parametara (poeni, skokovi, asistencije)…

Što se tiče timske statistike, Crvena zvezda je daleko bolja napadačka ekipa od Valensije. Po broju postignutih poena, crveno-beli sa 82 u proseku su na sedmom mestu u Evroligi, dok je španska ekipa poslednja sa 73,9 poena po meču. Ista je situacija kada je u pitanju indeks korsnosti.

Zvezda je bolja u gotovo svim parametrima, ipak kada se radi o defanzivi, Valensija je treća ekipa u EL, koja prima najmanji broj poena u porseku (76,9).

Ipak, ako se zagledaju svi parametri, tim Janisa Sferopulosa je dosta kvalitetniji. Kada je pobeda u pitanju, presudno može da bude, kako se meč otvori.

Ukoliko igrači Zvezde uđu u dobar šuterski ritam, sloviće za velikog favorita. Takođe, dosta zavisi i od toga koliku će ulogu Šabaz Nejpir imati u duelu i kako će započeti isti.

Pravdu na meću će deliti Arturas Šukis iz Litvanije, kao glavni sudija.

Njegovi pomoćnici, biće Josip Radojković iz Hrvatske, kao i Damir Javor iz Slovenije, koji je dobio ulogu drugog sudije.

Utakmica u “La Fonteti” je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button