BORILAČKI SPORTOVI

Najbolji srpski UFC borac: Ne bih nastupao pod hrvatskom zastavom

Aleksandar Rakić je najbolji srpski UFC borac, koji je izabrao da se bori pod srpskom zaostavom iako je rođen u Beču, a ima pravo i na hrvatski pasoš.

Rakiću su roditelji iz Broda u Republici Srpskoj, a već treći put se zaredom za naredni meč sprema u Zagrebu sa hrvatskim borcima. Hrvate je zbog toga interesovalo da li bi nastupao pod njihovom zastavom.

– Iskreno, nisam razmišljao jer moji roditelji su srpskog porekla, zato sam se odlučio za srpsku zastavu, ali to ne znači da predstavljam samo Srbiju. Meni je cilj s tom odlukom, pošto sam prvih pet mečeva odradio pod austrijskom zastavom, predstavljati celu bivšu Jugoslaviju, pa tako i Hrvatsku, Bosnu i sve ostale države, da zahvalim narodu na ogromnoj podršci u celoj regiji i da dokažem da smo mi s Balkana najjači ljudi i da možemo dogurati do samog vrha ovog sporta – rekao je Rakić za Indeks.

Rakićev sljedeći meč je protiv 39-godišnje poljske MMA legende i bivšeg UFC prvaka Jana Blahoviča, 14. maja u Las Vegasu. Biće to Rakićeva 17. profesionalna borba (14-2), osma u UFC (6-1). Biće ovo njegov najveći izazov.

– Jan Blahovič poznat je svim borcima, bivši UFC šampion, prvi čovek koji je pobedio aktuelnog prvaka srednje kategorije Israela Adesanju, sjajan protivnik, čvrst, srčan… Jednostavno, najveći test do sada za mene, ali ja se osećam u tako fenomenalnoj formi, jedva čekam meč da dokažem, ne samo sebi nego i ljudima u UFC-u, da sam materijal za šampiona.

Rakić na ovu borbu čeka već 14 mjeseci, a posljednja odgoda stigla je zbog zastrašujuće povrede Blahoviča.

– Nažalost, tako dugo je prošlo od zadnje borbe, ali iskreno, nije do mene. Ja sam učinio što sam trebao, prozvao sam Prohažku, mene je prozvao Smit, prihvatio sam taj meč, ali onda je on odustao. Napokon je došao taj meč s Janom, koji se trebao održati u martu, pa je on otkazao i evo nas sad tu. Tih 14 meseci sam radio kao konj, što se kaže, mnogo sam investirao u sebe i u svoje telo, podigao sam svoje veštine na drugi nivo i jedva čekam to pokazati u sledećem meču – kaže Rakić.

Rakić je radio na unapređenju više segmenata.

– Godinu sam stariji i godinu pametniji, radio sam na svim segmentima, bio sam nekoliko puta u Švedskoj na rvačkom kampu kod mog trenera koji tamo živi, bio sam u Nemačkoj, počeo sam novi kondiconi program u novembru, već tri-četiri meseca spavam u šatoru na nadmorskoj visini, čisto da povećam kondiciju u sledećem meču jer je na pet rundi. Dosta toga sam promenio, jednostavno sam pametniji, bolji, sve segmente sam konstantno trenirao, kod mene nema pauze da ne radim ništa, moje telo i moja glava to ne dozvoljavaju, želim svakim danom biti sve bolji.

Evetualna pobjeda donijeće Rakiću borbu za pojas protiv pobjednika meča između Jiržija Prohažke i Glovera Tešeire.

– Ako sve prođe kako to mi zamišljamo, očekujemo napad na pojas već krajem godine. Jirži i Glover se bore u šestom mesecu, to je izjednačena borba, ako ga Jirži ne završi u prvoj rundi, mislim da će ga Glover uvući u duboke vode, pobediti ga na bodove ili čak naterati na predaju. Meni bi bilo drago da Glover obrani pojas, da se borim s takvom legendom i da uzmem od njega pojas. Ali UFC nije matematika, sve se može dogoditi. Vidim svoje šanse i protiv Jiržija, ima jako agresivan, čudan stil, sjajno skraćuje distancu, želi haos u borbi, ali ja sam jedan od boraca koji može smiriti taj haos, uvesti red i završiti ga. Glover je sjajan rvač, sjajan parteraš, ali mislim da sam sada na tom nivou da se mogu braniti od rušenja, čak i ja rušiti, u svim segmentima borbe sam napredovao kroz ovih godinu dana i ko god bude protivnik, vidim svoju šansu u oba meča da izađem kao pobednik.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button