KOŠARKAREGION

DINO RAĐA: Dovesti stranca u reprezentaciju je kao kupiti fakultet

Savjetnik Košarkaškog saveza Hrvatske Dino Rađa jedan je od najkritikovanijih u tamošnoj javnosti nakon novog neuspjeha reprezentacije. U Hrvatskoj traže ostavke ljudi iz saveza, u polemiku se uključio i bivši selektor Aleksandar Petrović, a jedna od tema o kojoj se naširoko priča je i naturalizovanje stranaca kako bi se kvalitet digao na viši nivo.

Rađa takvu ideju odbacuje kao nakaradnu i poručuje da zbog toga odbija razgovor na temu stranca u reprezentaciji.

– Po mom mišljenju za reprezentaciju može igrati samo Hrvat iz Hrvatske, Hrvat iz Bosne, Hrvat iz Njemačke, neko kome je barem jedan roditelj Hrvat, neko ko osjeća grb i himnu te mu je nastup za reprezentaciju čast. Uostalom, je li stranac ikakva garancija za uspjeh?”, poručio je Dino Rađa u intervjuu za Index.

Uz podsjećanje da su Španci dali pasoše Seržu Ibaki i Nikoli Mirotiću, Slovenci naturalizovali Randolfa i Tobija, a Makedonija napravila veliki uspjeh baš kada je Bo Mekejleb postao Makedonac, Rađa postavlja pitanje da je to sve kratkotrajan efekat.

– Šta je to Makedonija napravila nakon tog turnira? Gdje su danas? Kako im se to isplatilo? Je li se zbog njega košarka u Makedoniji podigla? Koliko je naša košarka profitirala s dva kupljena Amerikanca? Naravno da nije. Stranac je samo maskiranje nerada. Opet se moram vratiti na Petrovića. Koliko je to plejmejkera stvorio u više od 30 godina rada u košarci? Nijednog. I sad bi on kupio Amerikanca da bi prikrio svoj nerad. Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da neko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Da li bi neko doktoru ko je na taj način stekao diplomu dao da ga operiše? Meni je to falsifikovanje istorije. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992, draža i od Seula pa i od zlata u Zagrebu ili Rimu. Zato što sam to napravio sa svojim prijateljima, sa Stojkom, Draženom, Tonijem, Arijanom… To je bila neponovljiva emocija. Da je tu bio neki Amerikanac ta bi medalja za mene bila manje vrijedna. Ja na stranca pristati neću, dodao je Rađa.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button